Pregled bibliografske jedinice broj: 776564
Tehnologija proizvodnje i kemijski sastav kakao zrna
Tehnologija proizvodnje i kemijski sastav kakao zrna, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 776564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje i kemijski sastav kakao
zrna
(Production technology and chemical composition of
cocoa beans)
Autori
Zovko, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
20
Mentor
Šubarić, Drago
Neposredni voditelj
Rajić, Marina
Ključne riječi
kakaovac ; kakao zrno ; fermentacija ; sušenje
(cocoa ; cocoa beans ; fermentation ; drying)
Sažetak
U ovom završnom radu je opisano drvo kakaovca Theobroma cacao, vrste kakao zrna, proces prerade kakao zrna (fermenatcija i sušenje), uvjeti skladištenja i transporta, te antioksidacijski kapacitet i fenolni udio u kemijskom sastavu kakao zrna. Posebna pozornost je obraćena na detaljan opis tehnologije proizvodnje te kemijski sastav kakao zrna. Glavni sastojak svih vrsta čokolade je kakao masa dobivena iz fermentiranog i prženog kakao zrna. Mnoga istraživanja pokazuju da su kakao zrno i proizvodi dobiveni iz kakao zrna, kao što su kakao masa, kakao prah i čokolada, bogati antioksidansima. Kroz rad je objašnjena i dobrobit konzumacije proizvoda dobivenih iz kakao zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija