Pregled bibliografske jedinice broj: 776496
ULOGA POVRŠINSKIH PROTEINA TIJEKOM PREŽIVLJAVANJA PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA
ULOGA POVRŠINSKIH PROTEINA TIJEKOM PREŽIVLJAVANJA PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 776496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ULOGA POVRŠINSKIH PROTEINA TIJEKOM PREŽIVLJAVANJA PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA
Autori
Jakša, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.09
Godina
2015
Stranica
29
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
S-proteini; gastrointestinalni trakt; adhezija
(S-proteins; gastrointestinal tract; adhesion)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati ulogu površinskih S-proteina u in vitro preživljavanju Lactobacillus sojeva tijekom inkubacije u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT), te istražiti njihovu ulogu u in vitro adheziji bakterijskih stanica na proteine ekstracelularnog matriksa. Prema dobivenim rezultatima, dokazana je zaštitna uloga S-proteina u preživljavanju Lactobacillus sojeva u simuliranim uvjetima GIT-a. Kod svih ispitanih sojeva sposobnost preživljavanja u navedenim uvjetima je vidljivo smanjena nakon uklanjanja S-proteina s površine bakterijskih stanica, gvanidin hidrokloridom. Dokazana je također uloga S-proteina u povećanoj sposobnosti adhezije na proteine ekstracelularnog matriksa. Uklanjanje S- proteina uzrokovalo je smanjenje adhezije svih sojeva na kolagen, laminin i fibronektin. Sposobnost adhezija stanica soja L. plantarum D13 koji ne eksprimira S-proteine znatno je manja u usporedbi sa sojevima koji sadrže S- proteine na površini stanica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)