Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 776288

PROTEOM KOKOSOVOG MLIJEKA


Lihtar, Silvija
PROTEOM KOKOSOVOG MLIJEKA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 776288 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROTEOM KOKOSOVOG MLIJEKA
(THE PROTEOME OF COCONUT MILK)

Autori
Lihtar, Silvija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2015

Stranica
16

Mentor
Balen, Biljana

Ključne riječi
kokosovo mlijeko; proteom; tehnika CPLL
(coconut milk; proteom; CPLL technique)

Sažetak
Kokosovo mlijeko je slatka, mliječno bijela tekućina, dobivena iz „mesa“ zrelog kokosa – ploda kokosove palme (Cocos nucifera L.). Bogato je vitaminima, mineralima i dobrim mastima te stoga ima veoma široku primjenu. Česta je namirnica u mnogim tropskim kuhinjama, na zapadu se uglavnom koristi kao napitak, a u veganskoj kuhinji služi kao zamjena za kravlje mlijeko kod kuhanja. Osim u prehrani, ima primjenu i u kozmetici, a smatra se da ima i mnoge povoljne utjecaje na ljudsko zdravlje. Proteom koksovog mlijeka bio je opsežno mapiran putem snimanja na tri pH vrijedosti pomoću datoteka rekombiniranih peptidnih liganda (CPLL). Ukupno je identificirano 307 jedinstvenih genskih produkata: 170 ih je otkriveno primjenom metode CPLL na 3 vrijednosti pH, 107 je pronađeno u kontroli, odnosno netretiranom materijalu, a 30 proteina je bilo zajedničko u oba seta podataka. CPLL tretman više je nego udvostručio broj istraženih proteina u kokosovom mlijeku i time je istraživanje proteoma kokosova mlijeka doseglo jedinstvenu dubinu. Baza podataka za ovu biljku od ranije je sadržavala 123 proteina, a 6 od tih je navedeno u rezultatima ovog istraživanja. To znači da je većina otkrivenih proteina identificirana samo na temelju homologije sa sekvencama pohranjenim u glavnoj biljnoj bazi podataka. Dobiveni skup podataka može biti početna točka nutricionistima i znanstvenicima koji proučavalju ljekovite sastojke u hrani za enukleaciju proteina odgovornih za neke povoljne učinke na ljudsko zdravlje koji se pridaju kokosovom mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Biljana Balen (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lihtar, Silvija
PROTEOM KOKOSOVOG MLIJEKA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Lihtar, S. (2015) 'PROTEOM KOKOSOVOG MLIJEKA', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lihtar, Silvija}, year = {2015}, pages = {16}, keywords = {kokosovo mlijeko, proteom, tehnika CPLL}, title = {PROTEOM KOKOSOVOG MLIJEKA}, keyword = {kokosovo mlijeko, proteom, tehnika CPLL}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lihtar, Silvija}, year = {2015}, pages = {16}, keywords = {coconut milk, proteom, CPLL technique}, title = {THE PROTEOME OF COCONUT MILK}, keyword = {coconut milk, proteom, CPLL technique}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font