Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 776271

Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata


Faletar, Marina
Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH


CROSBI ID: 776271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata
(Influence of defatted industrial hemp cake addition on properties of corn extrudates)

Autori
Faletar, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar, BiH

Datum
17.09

Godina
2015

Stranica
41

Mentor
Šubarić, Drago

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; odmašćena pogača ; industrijska konoplja
(extrusion ; corn grits ; defatted cake ; industrial hemp)

Sažetak
Ekstruzija je suvremeni tehnološki postupak koji uključuje više jediničnih procesa. Spada u grupu HTST postupaka i koristi se za proizvodnju velikog broja prehrambenih proizvoda. S ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti u kukuruznu krupicu, kao osnovnu sirovinu za proizvodnju različitih vrsta ekstrudiranih proizvoda, dodaju se brašna drugih žitarica i različiti drugi dodaci kao što su nusproizvodi prerade voća i povrća, proizvodnje piva, ulja, šećera i sl. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio ispitati mogućnost dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje u udjelima 3 %, 6 % i 9 % s.tv. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni s kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Dobiveni rezultati pokazali su da je s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i lomljivosti ekstrudata, dok se nasipna masa i tvrdoća ekstrudata povećala. Proces ekstruzije je uzrokovao potamnjivanje ekstrudata kao i povećanje indeksa aposrpcije vode i indeksa topljivosti u vodi te smanjenje viskoznosti vrha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Faletar, Marina
Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
Faletar, M. (2015) 'Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH.
@phdthesis{phdthesis, author = {Faletar, Marina}, year = {2015}, pages = {41}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, odma\v{s}\'{c}ena poga\v{c}a, industrijska konoplja}, title = {Utjecaj dodatka odma\v{s}\'{c}ene poga\v{c}e industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, odma\v{s}\'{c}ena poga\v{c}a, industrijska konoplja}, publisherplace = {Mostar, BiH} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Faletar, Marina}, year = {2015}, pages = {41}, keywords = {extrusion, corn grits, defatted cake, industrial hemp}, title = {Influence of defatted industrial hemp cake addition on properties of corn extrudates}, keyword = {extrusion, corn grits, defatted cake, industrial hemp}, publisherplace = {Mostar, BiH} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font