Pregled bibliografske jedinice broj: 776271
Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata
Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 776271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske
konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata
(Influence of defatted industrial hemp cake addition
on properties of corn extrudates)
Autori
Faletar, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
41
Mentor
Šubarić, Drago
Neposredni voditelj
Jozinović, Antun
Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; odmašćena pogača ; industrijska konoplja
(extrusion ; corn grits ; defatted cake ; industrial hemp)
Sažetak
Ekstruzija je suvremeni tehnološki postupak koji uključuje više jediničnih procesa. Spada u grupu HTST postupaka i koristi se za proizvodnju velikog broja prehrambenih proizvoda. S ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti u kukuruznu krupicu, kao osnovnu sirovinu za proizvodnju različitih vrsta ekstrudiranih proizvoda, dodaju se brašna drugih žitarica i različiti drugi dodaci kao što su nusproizvodi prerade voća i povrća, proizvodnje piva, ulja, šećera i sl. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio ispitati mogućnost dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje u udjelima 3 %, 6 % i 9 % s.tv. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni s kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Dobiveni rezultati pokazali su da je s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i lomljivosti ekstrudata, dok se nasipna masa i tvrdoća ekstrudata povećala. Proces ekstruzije je uzrokovao potamnjivanje ekstrudata kao i povećanje indeksa aposrpcije vode i indeksa topljivosti u vodi te smanjenje viskoznosti vrha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek