Pregled bibliografske jedinice broj: 776268
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom odmašćene pogače lješnjaka
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom odmašćene pogače lješnjaka, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 776268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom odmašćene
pogače lješnjaka
(Properties of corn extrudates with addition of
defatted hazelnut cake)
Autori
Dugandžić, Klaudija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
44
Mentor
Šubarić, Drago
Neposredni voditelj
Jozinović, Antun
Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; odmašćena pogača lješnjaka
(extrusion ; corn grits ; defatted hazelnut cake)
Sažetak
Ekstruzija je suvremeni tehnološki postupak za proizvodnju različitih vrsta prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. U prehrambenoj industriji za proizvodnju velikog broja ekstrudata koristi se kukuruzna krupica kao osnovna sirovina, pri čemu se s ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti i fizikalno- kemijskih svojstava gotovih proizvoda dio kukuruzne krupice može zamijeniti s brašnima drugih žitarica, kao i nusproizvodima prehrambene industrije. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio ispitati mogućnost dodatka odmašćene pogače lješnjaka, kao nusproizvoda u proizvodnji hladno prešanog lješnjakovog ulja, u kukuruznu krupicu u udjelima 3 %, 6 % i 9 % s. tv. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Istraživanje je pokazalo da je dodatkom odmašćene pogače lješnjaka došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase te povećanja tvrdoće i smanjenja lomljivosti ekstrudata. Indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi povećali su se nakon ekstruzije. Ekstruzijom je došlo do blagog potamnjivanja uzoraka te do smanjenja viskoznosti vrha kod neekstrudiranih, a povećanja kod ekstrudiranih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek