Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 776258

Korelacija reoloških svojstava ječma i kvalitete slada


Grgić, Ilija
Korelacija reoloških svojstava ječma i kvalitete slada, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 776258 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korelacija reoloških svojstava ječma i kvalitete slada
(Correlation of rheological properties of barley and malt quality)

Autori
Grgić, Ilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.09

Godina
2015

Stranica
42

Mentor
Babić, Jurislav

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ozimi ječam ; slad ; reološka svojstva
(winter barley ; malt ; rheological properties)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozimog ječma te slada dobivenog od različitih sorti ozimog ječma. U istraživanju je korišteno 18 uzoraka ozimog ječma žetve iz 2014. godine. Analiziran je kemijski sastav uzoraka ječma (udio vode, škroba i proteina) te viskozitet ječmenog brašna Mikro Visko-amilografom. Sladu su analizirana fizikalna (ekstrakt, friabilnost i viskozitet) te kemijska svojstva (Kolbach indeks, udio vode te ukupnih i topljivih proteina). Rezultati su pokazali da su svi uzorci ozimog ječma imali približno jednaka kemijska svojstva. Kemijski sastav slada se nije značajno razlikovao za sve uzorke slada dobivenog od različitih sorti ozimog ječma. Udio ekstrakta najvažniji je pokazatelj kvalitete slada, a u sladu od svih sorti ozimog ječma bio je niži od donje granice kvalitete. Kolbachov indeks je također bio nešto niži od uobičajenog. Najvišu temperaturu želatinizacije imala je sorta Vanessa, a najnižu sorta Zlatko. Sorta ječma Gordon imala je najviše, a sorta Vanessa najniže vrijednosti viskoznosti paste, vrijednost setback i vrijednost kidanja, nastale nakon želatinizacije, pri svim uvjetima mjerenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Grgić, Ilija
Korelacija reoloških svojstava ječma i kvalitete slada, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Grgić, I. (2015) 'Korelacija reoloških svojstava ječma i kvalitete slada', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgi\'{c}, Ilija}, year = {2015}, pages = {42}, keywords = {ozimi je\v{c}am, slad, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Korelacija reolo\v{s}kih svojstava je\v{c}ma i kvalitete slada}, keyword = {ozimi je\v{c}am, slad, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgi\'{c}, Ilija}, year = {2015}, pages = {42}, keywords = {winter barley, malt, rheological properties}, title = {Correlation of rheological properties of barley and malt quality}, keyword = {winter barley, malt, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font