Pregled bibliografske jedinice broj: 776258
Korelacija reoloških svojstava ječma i kvalitete slada
Korelacija reoloških svojstava ječma i kvalitete slada, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 776258 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija reoloških svojstava ječma i kvalitete
slada
(Correlation of rheological properties of barley and
malt quality)
Autori
Grgić, Ilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2015
Stranica
42
Mentor
Babić, Jurislav
Neposredni voditelj
Jozinović, Antun
Ključne riječi
ozimi ječam ; slad ; reološka svojstva
(winter barley ; malt ; rheological properties)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva različitih sorti ozimog ječma te slada dobivenog od različitih sorti ozimog ječma. U istraživanju je korišteno 18 uzoraka ozimog ječma žetve iz 2014. godine. Analiziran je kemijski sastav uzoraka ječma (udio vode, škroba i proteina) te viskozitet ječmenog brašna Mikro Visko-amilografom. Sladu su analizirana fizikalna (ekstrakt, friabilnost i viskozitet) te kemijska svojstva (Kolbach indeks, udio vode te ukupnih i topljivih proteina). Rezultati su pokazali da su svi uzorci ozimog ječma imali približno jednaka kemijska svojstva. Kemijski sastav slada se nije značajno razlikovao za sve uzorke slada dobivenog od različitih sorti ozimog ječma. Udio ekstrakta najvažniji je pokazatelj kvalitete slada, a u sladu od svih sorti ozimog ječma bio je niži od donje granice kvalitete. Kolbachov indeks je također bio nešto niži od uobičajenog. Najvišu temperaturu želatinizacije imala je sorta Vanessa, a najnižu sorta Zlatko. Sorta ječma Gordon imala je najviše, a sorta Vanessa najniže vrijednosti viskoznosti paste, vrijednost setback i vrijednost kidanja, nastale nakon želatinizacije, pri svim uvjetima mjerenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek