Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 776028

Pozitivne i negativne strane restauracije slatkovodnih ekosustava


Ivanković, Lara
Pozitivne i negativne strane restauracije slatkovodnih ekosustava, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 776028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pozitivne i negativne strane restauracije slatkovodnih ekosustava
(Positive and negative aspects of freshwater restauration)

Autori
Ivanković, Lara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2015

Stranica
18

Mentor
Špoljar, Maria

Ključne riječi
eutrofikacija; antropogeni utjecaj; plitka jezera; biomanipulacija; fitoplankton / makrofiti
(eutrophication; anthropogenic influence; shallow lakes; biomanipulation; phytoplankton / macrophytes)

Sažetak
Svojim djelovanjem, čovjek često narušava ravnotežu slatkovodnih ekosustava, što rezultira eutrofikacijom i ubrzanim propadanjem vodenih staništa. U ovom radu razmatrane su tri osnovne metode restauracije slatkovodnih ekosustava - fizičke, kemijske i biološke, te na njihove prednosti i nedostaci. Fizičkim metodama se uklanja sediment/voda iz jezera, kemijskim se pokušava smanjiti koncentracija nutijenata u stupcu vode primjenom kemijskih sredstava, a biološkima se manipulira sastavom biocenoze. Najčešće se primjenjuje manipulacija ribama i ponovna uspostava makrofita. Cilj restauracije je uspostaviti prevlast submerznih makrofita nad fitoplanktonom, čime se postiže povratak bistre vode i stabilnog ekosustava. Human population oftenly distorts the balance of freshwater ecosystems, which results in eutrophication and accelerated degradation of aquatic habitats. This paper considers three basic methods of restauration – physical, chemical and biological, and their advantages and disadvantages. Physical methods are used to remove the sediment/water from the lake, chemical methods are used to reduce a concentration of the nutrients in the water column by applying chemicals, and biological methods are used to manipulate the composition of biocenosis. Usually a fish manipulation and reestablishment of macrophites are applyed The goal of restauration is to achieve a predominance of submerged macrophytes over phytoplankton, which results in the return of water transparency and balanced ecosystem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maria Špoljar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanković, Lara
Pozitivne i negativne strane restauracije slatkovodnih ekosustava, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Ivanković, L. (2015) 'Pozitivne i negativne strane restauracije slatkovodnih ekosustava', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Lara}, year = {2015}, pages = {18}, keywords = {eutrofikacija, antropogeni utjecaj, plitka jezera, biomanipulacija, fitoplankton / makrofiti}, title = {Pozitivne i negativne strane restauracije slatkovodnih ekosustava}, keyword = {eutrofikacija, antropogeni utjecaj, plitka jezera, biomanipulacija, fitoplankton / makrofiti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Lara}, year = {2015}, pages = {18}, keywords = {eutrophication, anthropogenic influence, shallow lakes, biomanipulation, phytoplankton / macrophytes}, title = {Positive and negative aspects of freshwater restauration}, keyword = {eutrophication, anthropogenic influence, shallow lakes, biomanipulation, phytoplankton / macrophytes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font