Pregled bibliografske jedinice broj: 775836
UTJECAJ KASTRACIJE NA ODLIKE KAKVOĆE TRUPA JUNADI HOLSTEIN PASMINE
UTJECAJ KASTRACIJE NA ODLIKE KAKVOĆE TRUPA JUNADI HOLSTEIN PASMINE, 2015., diplomski rad, Agronomski faluktet, Zagreb
CROSBI ID: 775836 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ KASTRACIJE NA ODLIKE KAKVOĆE TRUPA JUNADI HOLSTEIN PASMINE
(Effect of castration on carcass characteristics of Holstein bulls)
Autori
Jelić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski faluktet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2015
Stranica
23
Mentor
Ivanković, Ante
Ključne riječi
holstein; kastracija; tov; kakvoća trupa; kvaliteta mesa
(Holstein; castration; fattening; carcass quality; meat quality)
Sažetak
Tehnologije tova junadi u Hrvatskoj uglavnom su prilagođene simentalskom genotipu dok su drugim genotipovima manje prilagođene. Obzirom na značajan udio holstein pasmine u Hrvatskoj korisno je bilo razmotriti potencijale ovog genotipa u proizvodnji govedskog mesa. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi pokazatelje kakvoće trupa na liniji klanja kastrirane i nekastrirane muške junadi holstein pasmine. Istraživanje je provedeno na 30 junadi holstein pasmine od kojih je 15 junadi bilo kastrirano u dobi od 5. mjeseci, dok je drugu pokusnu skupinu činilo 15 nekastrirane muške junadi. Klanje i obrada trupova obavljeno je u ovlaštenoj klaonici, nakon klanja izvršeno je vaganje polovica i ocjena konformacije i prekrivenosti masnim tkivom trupova, prema važećem EUROP sustavu od strane ovlaštenog klasifikatora. Pokazatelji boje i pH mesa utvrđeni su na ohlađenim polovicama u razini presjeka m.longissimus dorsi između 12. i 13. rebra. Istraživanjem je utvrđeno da u pokusnoj fazi tova između kastrirane i nekastrirane junadi nije bilo značajnih razlika u dnevnom prirastu. Nekastrirana junad na liniji klanja imala je nešto veću završnu masu u odnosu na kastriranu junad, no razlika nije bila statistički značajna. Utvrđeno je da je randman kod nekastrirane junadi značajno veći (p<0, 01) nego kod kastrirane junadi (52, 0%). Pokazatelji boje L* i b* bili su neznatno povoljniji kod kastrirane nego nekastrirane junadi. Zapaženo je da praćeni pokazatelji tijekom tova i pokazatelji kvalitete trupova na liniji klanja nisu u korelaciji s vrijednošću pH i parametrima boje junećeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)