Pregled bibliografske jedinice broj: 775806
Prehrana osobe s glutenskom enteropatijom
Prehrana osobe s glutenskom enteropatijom, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 775806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana osobe s glutenskom enteropatijom
(Diet of persons with gluten entheropathy)
Autori
Lasić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
11.09
Godina
2015
Stranica
33
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
glutenska enteropatija ; celijakija ; gluten ; prehrana ; bezglutenska dijeta
(gluten entheropathy ; coeliac disease ; gluten ; diet ; gluten-free diet)
Sažetak
Glutenska enteropatija (celijakija) je bolest probavnog sustava pri kojoj dolazi do oštećenja tankog crijeva i problema s apsorpcijom hranjivih tvari. Osobe s celijakijom su osjetljive na bjelančevinu gluten. Striktna i doživotna bezglutenska dijeta trenutačno je jedini znanstveno dokazano učinkoviti tretman za oboljele od celijakije. Cilj ovog rada je dati pregled literaturno dostupnih podataka o celijakiji te pregled problema vezanih uz prehrambeni unos osoba s ovim poremećajem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)