Pregled bibliografske jedinice broj: 775752
Sezonske promjene proizvodnje i kakvoće ovčjeg mlijeka
Sezonske promjene proizvodnje i kakvoće ovčjeg mlijeka, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 775752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sezonske promjene proizvodnje i kakvoće ovčjeg mlijeka
(Seasonal changes of ewe milk yield and quality)
Autori
Šikač, Romana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2015
Stranica
26
Mentor
Prpić, Zvonimir
Ključne riječi
istočnofrizijska ovca; kemijski sastav; broj somatskih stanica; laktacija
(East Freisian ewes; chemical composition; somatic cell count; lactation)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi sezonske promjene (uslijed godine, stadija laktacije i sezone janjenja) proizvodnje i kakvoće mlijeka istočnofrizijskih ovaca u kombiniranom (stajsko- pašnom) sustavu uzgoja. Sva istraživana grla držana su u identičnim uvjetima smještaja, njege i hranidbe tijekom cijelog razdoblja istraživanja. Primjenom AT metode provedene su redovite mjesečne kontrole mliječnosti ukupno 68 čistokrvnih, muznih istočnofrizijskih ovaca tijekom dviju uzastopnih laktacija (2013. i 2014. godina). Za prosječnog trajanja laktacije od 249 dana istočnofrizijske ovce su u prosjeku proizvele 238, 69 kg mlijeka. Mlijeko istočnofrizijskih ovaca je prosječno sadržavalo 16, 60% suhe tvari, 5, 64% mliječne masti, 5, 51% bjelančevina, 4, 36% laktoze i 10, 95% suhe tvari bez masti, dok je geometrijska srednja vrijednost BSS bila 275 x 103/mL (log 5, 44). U 2014. godini ostvarena je značajno (P<0, 05) veća prosječna laktacijska i dnevna proizvodnja mlijeka nego u 2013., ali mlijeko proizvedeno u 2014. je bilo siromašnijeg (P<0, 05) prosječnog kemijskog sastava (izuzev sadržaja laktoze) i manjeg broja somatskih stanica (log10). Stadij laktacije značajno je utjecao na dnevnu proizvodnju mlijeka, kemijski sastav i broj somatskih stanica (P<0, 001). Vrhunac dnevne proizvodnje mlijeka u 2013. godine postignut je u proljeće, a u 2014. godini u ljeto. Najviši prosječni sadržaj mliječne masti i bjelančevina te geometrijska srednja vrijednost BSS utvrđena je krajem laktacije (u jesen). Sezona janjenja značajno (P<0, 05) je utjecala na trajanje laktacije i ukupnu proizvodnju mlijeka u laktaciji. Ovce ojanjene u siječnju imale su dužu laktaciju te su ostvarile veću proizvodnju mlijeka nego ovce ojanjene u veljači. Utvrđen je značajan utjecaj redoslijeda laktacije na dnevnu (P<0, 001) i laktacijsku (P<0, 05) proizvodnju mlijeka, pri čemu je najveća prosječna proizvodnja mlijeka utvrđena u ovaca II. laktacije, a najmanja u prvojanjki. Ovce sa dvoje i više janjadi u leglu imale su značajno veću dnevnu (P<0, 001) i laktacijsku (P<0, 05) proizvodnju mlijeka u odnosu na ovce sa jednim mladunčetom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)