Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 775633

Praćenje fermentacije domaćeg bijelog vina Iločkog vinogorja


Inkret, Ines
Praćenje fermentacije domaćeg bijelog vina Iločkog vinogorja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 775633 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje fermentacije domaćeg bijelog vina Iločkog vinogorja
(Monitoring the fermentation of local white wine from vineyards of Ilok)

Autori
Inkret, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2015

Stranica
35

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
Graševina; Ilok; kemijska analiza; proizvodnja bijelih vina; Rizling
(chemical analysis; Graševina; Ilok; Rizling; white wine production)

Sažetak
Cilj završnog rada bio je proizvesti bijelo vino od sorti Graševina bijela i Rajnski rizling bijeli, pri čemu je korišteno grožđe s područja Iločkog vinogorja. Nakon vinifikacije u privatnoj obiteljskoj vinariji Kočet provedena je kemijska analiza proizvedenog domaćeg vina u laboratoriju Prehrambeno–biotehnološkog fakulteta. Određeni su osnovni parametri kakvoće: šećer, ukupne i hlapljive kiseline, slobodni, vezani i ukupni sumpor, alkohol, glicerol te jabučna, vinska, mliječna i limunska kiselina. Laboratorijske metode koje su pritom bile korištene su: RS-metoda za određivanje šećera, neutralizacija s NaOH za ukupne kiseline, polumikro postupak za hlapljive kiseline, titracija s NaOH za određivanje slobodnog i vezanog sumpora, kemijska i denzitometrijska metoda za određivanje alkohola, enzimsko određivanje glicerola te papirna kromatografija za određivanje jabučne, vinske, mliječne i limunske kiseline. Rezultati analiziranog domaćeg bijelog vina su u skladu s vrijednostima Pravilnika o vinu iz 1996. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Inkret, Ines
Praćenje fermentacije domaćeg bijelog vina Iločkog vinogorja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Inkret, I. (2015) 'Praćenje fermentacije domaćeg bijelog vina Iločkog vinogorja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Inkret, Ines}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {Gra\v{s}evina, Ilok, kemijska analiza, proizvodnja bijelih vina, Rizling}, title = {Pra\'{c}enje fermentacije doma\'{c}eg bijelog vina Ilo\v{c}kog vinogorja}, keyword = {Gra\v{s}evina, Ilok, kemijska analiza, proizvodnja bijelih vina, Rizling}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Inkret, Ines}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {chemical analysis, Gra\v{s}evina, Ilok, Rizling, white wine production}, title = {Monitoring the fermentation of local white wine from vineyards of Ilok}, keyword = {chemical analysis, Gra\v{s}evina, Ilok, Rizling, white wine production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font