Pregled bibliografske jedinice broj: 775556
Utjecaj sorte i tvrdoće vode na tekstilno-tehnološka svojstva vlakna predivog lana
Utjecaj sorte i tvrdoće vode na tekstilno-tehnološka svojstva vlakna predivog lana, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 775556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i tvrdoće vode na tekstilno-tehnološka svojstva vlakna predivog lana
(The influence of variety and the water hardness on the textile-technological traits of fibre of fibre flax)
Autori
Orak, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2015
Stranica
23
Mentor
Butorac, Jasminka
Ključne riječi
predivi lan; sorte; močenje; tvrdoća vode
(fibre flax; cultivars; retting; water hardness)
Sažetak
U radu se iznose rezultati tekstilno-tehnoloških svojstava predivog lana (duljina vlakna, finoća vlakna, čvrstoća vlakna) pet inozemnih sorata (Viking, Viola, Venica, Agatha i Electra) močenih u tvrdoj, polutvrdoj i mekoj vodi. Pokus s predivim lanom proveden je tijekom 2013. godine u Zagrebu, na pokušalištu Maksimir, na eutričnom smeđem antropogeniziranom tlu. Postavljen je prema metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Na osnovi dobivenih rezultata jednogodišnjeg istraživanja morfoloških i tekstilno-tehnoloških svojstava predivog lana utvrđeno je da postoje signifikantne razlike između sorata. Najveću visinu biljke i tehničku dužinu stabljike imala je sorta Viola. Najdeblju stabljiku imala je sorta Electra. Sorta Viola imala je najduže vlakno, dok je sorta Venica imala najčvršće i najfinije vlakno. Nije bilo signifikantnih razlika između različitih tvrdoća vode kod tekstilno-tehnoloških svojstava. Najduže i najfinije vlakno dobiveno je močenjem u mekoj vodi, a močenjem u tvrdoj vodi dobiveno je najčvršće vlakno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3594 - Utjecaj dušika na agronomska svojstva i kakvoću sorata predivog lana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jasminka Butorac
(mentor)