Pregled bibliografske jedinice broj: 775457
Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka
Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 775457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka
(Influence of addition of phenolic compounds and sucrose on anthocyanins and antioxidant activity of pomegranate juice)
Autori
Leventić, Anđelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
16.07
Godina
2015
Stranica
51
Mentor
Mirela Kopjar
Ključne riječi
sok od šipka; saharoza; fenolni spojevi; antocijani; antioksidativna aktivnost
(pomegranate juice; sucrose; phenolic compounds; anthocyanins; antioxidant activity)
Sažetak
U ovom radu smo istraživali utjecaj dodatka saharoze i fenolnih spojeva (kvercetin, katehin i galna kiselina) u sok od šipka na antocijane, fenole, polimernu boju i antioksidativnu aktivnost. Antioksidativnu aktivnost mjerili smo sa tri metode, te smo odredili sinergistiĉki utjecaj dodatka fenolnih tvari. Dodatkom fenolnih spojeva, udio fenola i antocijana se povećao u odnosu na kontrolni uzorak. Antioksidativna aktivnost odreĊena ABTS metodom povećala se u svim uzorcima, dok se kod DPPH metode povećala u uzorku s dodatkom katehina, u uzorku s kvercetinom, te u uzorku s dodatkom sva tri fenolna spoja. Antioksidativna aktivnost odreĊena FRAP metodom se povećala u svim uzorcima, osim u uzorku s dodatkom katehina i galne kiseline u kombinaciji. Sinergistiĉki utjecaj ABTS metodom nije postignut, a DPPH metodom imamo sinergistiĉki utjecaj kod uzorka u kombinaciji katehina, kvercetina i galne kiseline. FRAP metodom, sinergistiĉki efekt imamo samo kod uzorka s katehinom i kvercetinom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)