Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 775457

Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka


Leventić, Anđelka
Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 775457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka
(Influence of addition of phenolic compounds and sucrose on anthocyanins and antioxidant activity of pomegranate juice)

Autori
Leventić, Anđelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
16.07

Godina
2015

Stranica
51

Mentor
Mirela Kopjar

Ključne riječi
sok od šipka; saharoza; fenolni spojevi; antocijani; antioksidativna aktivnost
(pomegranate juice; sucrose; phenolic compounds; anthocyanins; antioxidant activity)

Sažetak
U ovom radu smo istraživali utjecaj dodatka saharoze i fenolnih spojeva (kvercetin, katehin i galna kiselina) u sok od šipka na antocijane, fenole, polimernu boju i antioksidativnu aktivnost. Antioksidativnu aktivnost mjerili smo sa tri metode, te smo odredili sinergistiĉki utjecaj dodatka fenolnih tvari. Dodatkom fenolnih spojeva, udio fenola i antocijana se povećao u odnosu na kontrolni uzorak. Antioksidativna aktivnost odreĊena ABTS metodom povećala se u svim uzorcima, dok se kod DPPH metode povećala u uzorku s dodatkom katehina, u uzorku s kvercetinom, te u uzorku s dodatkom sva tri fenolna spoja. Antioksidativna aktivnost odreĊena FRAP metodom se povećala u svim uzorcima, osim u uzorku s dodatkom katehina i galne kiseline u kombinaciji. Sinergistiĉki utjecaj ABTS metodom nije postignut, a DPPH metodom imamo sinergistiĉki utjecaj kod uzorka u kombinaciji katehina, kvercetina i galne kiseline. FRAP metodom, sinergistiĉki efekt imamo samo kod uzorka s katehinom i kvercetinom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Leventić, Anđelka
Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Leventić, A. (2015) 'Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Leventi\'{c}, An\djelka}, year = {2015}, pages = {51}, keywords = {sok od \v{s}ipka, saharoza, fenolni spojevi, antocijani, antioksidativna aktivnost}, title = {Utjecaj dodataka fenolnih tvari i saharoze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od \v{s}ipka}, keyword = {sok od \v{s}ipka, saharoza, fenolni spojevi, antocijani, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Leventi\'{c}, An\djelka}, year = {2015}, pages = {51}, keywords = {pomegranate juice, sucrose, phenolic compounds, anthocyanins, antioxidant activity}, title = {Influence of addition of phenolic compounds and sucrose on anthocyanins and antioxidant activity of pomegranate juice}, keyword = {pomegranate juice, sucrose, phenolic compounds, anthocyanins, antioxidant activity}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font