Pregled bibliografske jedinice broj: 775448
Sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka
Sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 775448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka
(Synergistic effect of phenolic compounds on antioxidant activity pomegranate juice)
Autori
Vukoja, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
16.07
Godina
2015
Stranica
47
Mentor
Mirela Kopjar
Ključne riječi
šipak; antocijani; polifenoli; antioksidativna aktivnost; sinergistički efekt
(pomegranate; anthocyanins; phenolics; antioxidant activity; synergistic effect)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj dodatka fenolnih tvari (katehina, kvercetina i galne kiseline) na udio fenola, antocijana, postotak polimerne boje i na antioksidacijsku aktivnost, te sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka. Dodatkom fenolnih tvari udio fenola i antocijana se povećao s obzirom na kontrolni uzorak (sok šipka bezdodataka fenolnih tvari), dok se postotak polimerne boje smanjio kod većine uzoraka. Antioksidativn aktivnost određena je primjenom ABTS, FRAP i DPPH metoda. Određivanjem antioksidativne aktivnosti ABTS i FRAP metodom, antioksidativna aktivnost se povećala kod svih uzoraka s dodatkom fenolnih tvari u odnosu na kontrolni uzorak. DPPH metodom antioksidativna aktivnost se povećala u svim uzorcima s dodatkom fenolnih tvari, osim u uzorku s dodatkom galne kiseline, gdje se znatno smanjila. ABTS metodom imamo sinergistički efekt kod uzorka s dodatkom katehina i kvercetina, kod DPPH metode sinergistički efekt se javlja kod svih uzoraka, dok kod FRAP metode nemamo sinergističkog efekta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)