Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 775448

Sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka


Vukoja, Ivana
Sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 775448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka
(Synergistic effect of phenolic compounds on antioxidant activity pomegranate juice)

Autori
Vukoja, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
16.07

Godina
2015

Stranica
47

Mentor
Mirela Kopjar

Ključne riječi
šipak; antocijani; polifenoli; antioksidativna aktivnost; sinergistički efekt
(pomegranate; anthocyanins; phenolics; antioxidant activity; synergistic effect)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj dodatka fenolnih tvari (katehina, kvercetina i galne kiseline) na udio fenola, antocijana, postotak polimerne boje i na antioksidacijsku aktivnost, te sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka. Dodatkom fenolnih tvari udio fenola i antocijana se povećao s obzirom na kontrolni uzorak (sok šipka bezdodataka fenolnih tvari), dok se postotak polimerne boje smanjio kod većine uzoraka. Antioksidativn aktivnost određena je primjenom ABTS, FRAP i DPPH metoda. Određivanjem antioksidativne aktivnosti ABTS i FRAP metodom, antioksidativna aktivnost se povećala kod svih uzoraka s dodatkom fenolnih tvari u odnosu na kontrolni uzorak. DPPH metodom antioksidativna aktivnost se povećala u svim uzorcima s dodatkom fenolnih tvari, osim u uzorku s dodatkom galne kiseline, gdje se znatno smanjila. ABTS metodom imamo sinergistički efekt kod uzorka s dodatkom katehina i kvercetina, kod DPPH metode sinergistički efekt se javlja kod svih uzoraka, dok kod FRAP metode nemamo sinergističkog efekta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vukoja, Ivana
Sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Vukoja, I. (2015) 'Sinergistički utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od šipka', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukoja, Ivana}, year = {2015}, pages = {47}, keywords = {\v{s}ipak, antocijani, polifenoli, antioksidativna aktivnost, sinergisti\v{c}ki efekt}, title = {Sinergisti\v{c}ki utjecaj fenolnih tvari na antioksidacijsku aktivnost soka od \v{s}ipka}, keyword = {\v{s}ipak, antocijani, polifenoli, antioksidativna aktivnost, sinergisti\v{c}ki efekt}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukoja, Ivana}, year = {2015}, pages = {47}, keywords = {pomegranate, anthocyanins, phenolics, antioxidant activity, synergistic effect}, title = {Synergistic effect of phenolic compounds on antioxidant activity pomegranate juice}, keyword = {pomegranate, anthocyanins, phenolics, antioxidant activity, synergistic effect}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font