Pregled bibliografske jedinice broj: 775442
Antioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari s dodatkom trehaloze
Antioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari s dodatkom trehaloze, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 775442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih
tvari s dodatkom trehaloze
(Antioxidant activity of model solution of phenolic
compounds with trehalose addition)
Autori
Šrajbek, Žaklina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.07
Godina
2015
Stranica
22
Mentor
Mirela Kopjar
Ključne riječi
katehin ; kvercetin ; galna kiselina ; trehaloza ; antioksidativna aktivnost ; sinergijski učinak ; DPPH ; ABTS ; FRAP
(catechin ; quercetin ; gallic acid ; trehalose ; antioxidant activity ; synergistic effect ; DPPH ; ABTS ; FRAP method)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari s dodatkom trehaloze te utvrditi postoji li sinergijski učinak modelnih otopina kombinacijom fenolnih tvari s dodatkom trehaloze. Antioksidativna aktivnost određena je ABTS, DPPH i FRAP metodom. Usporedbom eksperimentalnih vrijednosti s teorijski izračunatim vrijednostima antioksidativne aktivnosti utvrđeno je dolazi li do sinergijskog učinka. Najveću antioksidativnu aktivnost, određenu ABTS, DPPH i FRAP metodom, pokazuje modelna otopina katehina, kvercetina i galne kiseline s trehalozom, a najmanju antioksidativnu aktivnost pokazuje otopina galne kiseline s trehalozom. Sinergijski učinak, kod svih tri metoda, pokazuje modelna otopina katehina i galne kiseline s trehalozom, dok ni jednom metodom nije dokazan sinergijski učinak modelne otopine katehina i kvercetina s trehalozom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)