Pregled bibliografske jedinice broj: 775397
Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla
Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 775397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla
(Review of analytical data for non-nutritive compounds in food of plant origin)
Autori
Hasanović, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
fitokemikalije; baze podataka; hrana biljnog podrijetla
(phytochemicals; food composition databases; food of plant origin)
Sažetak
Kemijski sastav hrane se ne može reducirati isključivo na makronutrijente i mikronutrijente, budući da hrana sadrži veliki broj drugih spojeva koji također utječu na zdravlje. Baze podataka za fitokemikalije su trenutno nedovoljno razvijene, a njihovo je korištenje u istraživanjima potrebno kako bi se istražila veza između unosa i metabolizma fitokemikalija, fizioloških, ili zdravstvenih ishoda, te omogućila bolja procjena dokaza o zdravstvenim učincima fitokemikalija i olakšalo trenutno onemogućeno definiranje prehrambenih preporuka za unos fitokemikalija. Ovaj rad prikazuje rezultate pretraživanja analitičkih podataka o nenutritivnim komponentama hrane biljnog podrijetla istraživača s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za period 2007-2015. U ovom pretraživanju radova u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji je ukupno nađeno 53 nenutritivne komponente hrane sa preko 600 analitičkih podataka za 27 vrsta hrane biljnog podrijetla. Podaci su se razlikovali po sljedećim parametrima: metodologija pribavljanja uzoraka, informacija s obzirom na sortu, boju i način obrade, komponenta koja je mjerena, mjerna jedinica i statistička obrada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb