Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 775397

Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla


Hasanović, Jasmina
Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 775397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla
(Review of analytical data for non-nutritive compounds in food of plant origin)

Autori
Hasanović, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2015

Stranica
35

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
fitokemikalije; baze podataka; hrana biljnog podrijetla
(phytochemicals; food composition databases; food of plant origin)

Sažetak
Kemijski sastav hrane se ne može reducirati isključivo na makronutrijente i mikronutrijente, budući da hrana sadrži veliki broj drugih spojeva koji također utječu na zdravlje. Baze podataka za fitokemikalije su trenutno nedovoljno razvijene, a njihovo je korištenje u istraživanjima potrebno kako bi se istražila veza između unosa i metabolizma fitokemikalija, fizioloških, ili zdravstvenih ishoda, te omogućila bolja procjena dokaza o zdravstvenim učincima fitokemikalija i olakšalo trenutno onemogućeno definiranje prehrambenih preporuka za unos fitokemikalija. Ovaj rad prikazuje rezultate pretraživanja analitičkih podataka o nenutritivnim komponentama hrane biljnog podrijetla istraživača s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za period 2007-2015. U ovom pretraživanju radova u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji je ukupno nađeno 53 nenutritivne komponente hrane sa preko 600 analitičkih podataka za 27 vrsta hrane biljnog podrijetla. Podaci su se razlikovali po sljedećim parametrima: metodologija pribavljanja uzoraka, informacija s obzirom na sortu, boju i način obrade, komponenta koja je mjerena, mjerna jedinica i statistička obrada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Hasanović (autor)

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hasanović, Jasmina
Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hasanović, J. (2015) 'Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasanovi\'{c}, Jasmina}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {fitokemikalije, baze podataka, hrana biljnog podrijetla}, title = {Pregled analiti\v{c}kih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla}, keyword = {fitokemikalije, baze podataka, hrana biljnog podrijetla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hasanovi\'{c}, Jasmina}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {phytochemicals, food composition databases, food of plant origin}, title = {Review of analytical data for non-nutritive compounds in food of plant origin}, keyword = {phytochemicals, food composition databases, food of plant origin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font