Pregled bibliografske jedinice broj: 774929
Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka
Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka // Retrospektiva turizma Istre / Šuligoj, Metod (ur.).
Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2015. str. 257-289
CROSBI ID: 774929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka
(Zgodovinski razvoj gastronomske ponudbe obalnega dela hrvaške Istre)
Autori
Rudan, Elena ; Zadel, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Retrospektiva turizma Istre
Urednik/ci
Šuligoj, Metod
Izdavač
Založba Univerze na Primorskem
Grad
Koper
Godina
2015
Raspon stranica
257-289
ISBN
978-961-6963-75-6
Ključne riječi
gastronomija, proizvod gastronomskog turizma, development, Istra
(gastronomy, gastro tourism product, development, Istra)
Sažetak
Gastronomska ponuda predstavlja značajan dio integralnog turističkog proizvoda destinacija. Istra je turistička destinacija koja je bila zanimljiva turistima te su vrlo rano zabilježena turistička kretanja, a u skladu s rastom turističkih kretanja razvijala se obujmom i kvalitetom gastronomska ponuda (tj. ponuda se prilagođavala potrebama turista). Istarska kuhinja primala je utjecaje različitih kuhinja zemalja pod čijom se vlasti nalazila (npr. Austro-Ugarske, Italije). Baza istarske kuhinje odnosi se kako na različitost namirnica tako i na različitost načina pripreme pojedinih jela, a posljednjih se godina osobit naglasak stavlja na autohtonu gastronomsku ponudu koja je donijela značajne promjene u jelovnike istarskih ugostiteljskih objekata. Svakako su tim primjenama pridonijele i gastro i eno manifestacije na kojima se nude autohtoni proizvodi i jela pripremljena od njih (pršut, maruni, trešnje, ribe, tartufi, itd. O značaju gastronomske ponude u ukupnoj turističkoj ponudi govori i činjenica da se danas govori o posebnoj vrsti turizma gastronomije i enologije te da se Istra sa svojom ponudom uspješno razvija i prezentira na gastro karti Europe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija