Pregled bibliografske jedinice broj: 774927
Anatomija, histologija i fiziologija tankog i debelog crijeva
Anatomija, histologija i fiziologija tankog i debelog crijeva, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 774927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Anatomija, histologija i fiziologija tankog i debelog crijeva
(Anatomy, histology and physiology of the small and large intestine)
Autori
Fabjanović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
07.09
Godina
2015
Stranica
30
Mentor
Bočina, Ivana
Ključne riječi
tanko crijevo; debelo crijevo; histologija; anatomija
(small intestine; large intestine; histology; anatomy)
Sažetak
Probava je proces mehaničke i kemijske razgradnje hrane te apsorpcija hranjivih sastojaka u krvni i limfni optok. Nutrijenti iz hrane su potrebni za normalno funkcioniranje organizma. Probava započinje u ustima, ali se najveći dio razgradnje i apsorpcije odvija upravo u tankom i debelom crijevu. Hrana kroz crijeva putuje valovitim stezanjem mišića, odnosno peristaltikom. U tankom crijevu se apsorbira najveći dio ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vode i elektrolita, dok se u debelom crijevu odvija završna faza probave te stvaranje fecesa i defekacija čime se završava probava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija