Pregled bibliografske jedinice broj: 774924
Anatomija, histologija i fiziologija želudca
Anatomija, histologija i fiziologija želudca, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 774924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Anatomija, histologija i fiziologija želudca
(Anatomy, histology and physiology of the stomach)
Autori
Petković, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
04.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Bočina, Ivana
Ključne riječi
želudac; histologija; anatomija
(stomach; histology; anatomy)
Sažetak
Želudac je najširi dio probavne cijevi. Smješten je u trbušnoj šupljini između jednjaka i tankog crijeva. Služi kao spremište hrane i za probavu. Građen je od četiri glavna dijela, a to su kardija, fundus, tijelo i pilorus. Opskrbljen je arterijama koje dovode krv i venama koje odvode krv najvećim dijelom u jetru, tj. portalnu venu. Inerviraju ga parasimpatička vlakna putem vagusa i simpatička živčana vlakna. S histološke strane, želudac je obložen sluznicom koja sadrži gastričke ili fundusne i piloričke žlijezde. Žlijezde su građene od obložnih, mukoznih i glavnih stanica. Želudac je glavni organ u kojem se odvija miješanje pristigle hrane s probavnim sokovima pri čemu nastaje polutekuća smjesa, himus. U njemu se u manjoj mjeri probavljaju ugljikohidrati i masti. U njemu započinje probava bjelančevina djelovanjem pepsina koji je jako aktivan u kiselom okružju. Nakon što se hrana dobro izmiješa u želucu, odlazi u tanko crijevo gdje se probava nastavlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija