Pregled bibliografske jedinice broj: 773614
Mikrobiološko ispitivanje kolača u slastičarnicama grada Zagreba
Mikrobiološko ispitivanje kolača u slastičarnicama grada Zagreba, 2007., diplomski rad, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
CROSBI ID: 773614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološko ispitivanje kolača u slastičarnicama grada Zagreba
(Microbiological testing of cakes in pastries of Zagreb)
Autori
Semenski, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Zdravstveno veleučilište
Mjesto
Zagreb
Datum
10.06
Godina
2007
Stranica
38
Mentor
Kovaček, Ivančica
Ključne riječi
Bakterije; Kolači
(Bacteria; Cakes)
Sažetak
Za osiguranje i zaštitu hrana mora biti ne samo odgovarajućeg prehrambenog sastava, nego treba biti i zdravstveno ispravna, odnosno, ne smije sadržavati štetne biološke, kemijske i fizikalne komponente kao posljedicu neadekvatnih higijenskih uvjeta proizvodnje, prerade i pripreme, industrijskog onečišćenja okoliša i neadekvatnih agrotehničkih i veterinarskih mjera u količinama koje mogu biti opasne za zdravlje ljudi. Zakon o hrani NN 117/2003. govori o općim načelima i zahtjevima koji se odnose na higijenu i zdravstvenu ispravnost hrane. Uvjeti za utvrđivanje zdravstvene ispravnosti hrane: · Zdravstveno je ispravna ona hrana koja ne može prouzročiti štetne utjecaje na zdravlje ljudi, ako je proizvedena, pripremljena i konzumirana u skladu s njezinom namjerom · Nije dopušteno stavljanje na tržište zdravstveno neispravne hrane · Neispravna je ako - šteti ljudskom zdravlju - neprikladna za ljudsku konzumaciju Cilj ovog rada je: 1) Upoznati se sa tehnikama izolacije mikroorganizama koji se nalaze u kolačima 2) Utvrditi vrijeme potrebno za dobivanje rezultata 3) Temeljem dobivenih rezultata procijeniti one s najboljom i najlošijom mikrobiološkom slikom ( zdravstveno ispravne i neispravne )
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita