Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 773258

REOLOŠKA I TOPLINSKA KARAKTERIZACIJA NANOFLUIDA


Prlić Kardum, Jasna; Samardžija, Marina; Kamenić, Štefica; Kovačić, Marin
REOLOŠKA I TOPLINSKA KARAKTERIZACIJA NANOFLUIDA // Proceedings 15th Ružička days: Today Science - Tomorrow Industry / Šubarić, Drago ; Jukić, Ante (ur.).
Osijek: Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatian Society of Chemical Engineering, 2015. str. 125-138 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 773258 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
REOLOŠKA I TOPLINSKA KARAKTERIZACIJA NANOFLUIDA
(RHEOLOGICAL AND THERMAL CHARACTERIZATION OF NANOFLUIDS)

Autori
Prlić Kardum, Jasna ; Samardžija, Marina ; Kamenić, Štefica ; Kovačić, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 15th Ružička days: Today Science - Tomorrow Industry / Šubarić, Drago ; Jukić, Ante - Osijek : Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatian Society of Chemical Engineering, 2015, 125-138

ISBN
978-953-7005-36-8

Skup
15th Ružičkini dani: Danas znanost - sutra industrija

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 11.09.2014. - 12.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
nanofluid ; termo fizikalna svojstva nanofluida ; pločasti izmjenjivač topline
(nanofluid ; thermo – physical properties of nanofluids ; plate heat exchanger)

Sažetak
Da bi se povećala energetska učinkovitost izmjenjivača topline, potrebno je poboljšati toplinska svojstva konvencionalnih nanofluida. Znatno poboljšanje toplinskih svojstava, moguće je postići suspendiranjem nanočestica u kapljevinama koje se uobičajeno primjenjuju u izmjenjivačima topline. Stoga su u smjesu voda - etilen glikol te voda – glicerol, primjenom ultrazvučne sonde, dispergiraju nanočestice aluminij (III) oksida u rasponu koncentracija 0, 3-1, 4 vol %. Stabilnost suspenzija ispitana je nefelometrijskom metodom korištenjem uređaja 3 u 1 – FTN. Nakon postizanja stabilnosti suspenzija, izmjerena je njihova gustoća i viskoznost te im je određeno reološko ponašanje. Također, određena su i toplinska svojstva pripravljenih suspenzija: koeficijenti toplinske vodljivosti, specifični toplinski kapacitet i temperaturna vodljivost. Pripremljeni nanofluidi i bez dodatka aditiva pokazuju stabilnost u razdoblju od jednog mjeseca, imaju svojstva newtonskih fluida s neznatnim povećanjem gustoće i viskoznosti u odnosu na bazni fluid. Toplinska svojstva nanofluida poboljšavaju se s povećanjem volumnog udjela nanočestica za oba bazna fluida. Primjenom nanofluida u pločastom izmjenjivaču topline, izračunat je koeficijent prijelaza i koeficijent prolaza topline pri različitim protocima i koncentracijama nanofluida. Koeficijent prijelaza i prolaza topline nanofluida povećava se s povećanjem volumnog udjela nanočestica kao i poboljšanjem hidrodinamičkih uvjeta u izmjenjivaču topline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Samardžija (autor)

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prlić Kardum, Jasna; Samardžija, Marina; Kamenić, Štefica; Kovačić, Marin
REOLOŠKA I TOPLINSKA KARAKTERIZACIJA NANOFLUIDA // Proceedings 15th Ružička days: Today Science - Tomorrow Industry / Šubarić, Drago ; Jukić, Ante (ur.).
Osijek: Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatian Society of Chemical Engineering, 2015. str. 125-138 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Prlić Kardum, J., Samardžija, M., Kamenić, Š. & Kovačić, M. (2015) REOLOŠKA I TOPLINSKA KARAKTERIZACIJA NANOFLUIDA. U: Šubarić, D. & Jukić, A. (ur.)Proceedings 15th Ružička days: Today Science - Tomorrow Industry.
@article{article, author = {Prli\'{c} Kardum, Jasna and Samard\v{z}ija, Marina and Kameni\'{c}, \v{S}tefica and Kova\v{c}i\'{c}, Marin}, year = {2015}, pages = {125-138}, keywords = {nanofluid, termo fizikalna svojstva nanofluida, plo\v{c}asti izmjenjiva\v{c} topline}, isbn = {978-953-7005-36-8}, title = {REOLO\v{S}KA I TOPLINSKA KARAKTERIZACIJA NANOFLUIDA}, keyword = {nanofluid, termo fizikalna svojstva nanofluida, plo\v{c}asti izmjenjiva\v{c} topline}, publisher = {Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatian Society of Chemical Engineering}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Prli\'{c} Kardum, Jasna and Samard\v{z}ija, Marina and Kameni\'{c}, \v{S}tefica and Kova\v{c}i\'{c}, Marin}, year = {2015}, pages = {125-138}, keywords = {nanofluid, thermo – physical properties of nanofluids, plate heat exchanger}, isbn = {978-953-7005-36-8}, title = {RHEOLOGICAL AND THERMAL CHARACTERIZATION OF NANOFLUIDS}, keyword = {nanofluid, thermo – physical properties of nanofluids, plate heat exchanger}, publisher = {Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatian Society of Chemical Engineering}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font