Pregled bibliografske jedinice broj: 773219
Monitoring fizikalnih, kemijskih i bioloških pokazatelja za određivanje područja voda pogodnih za život i rast školjkaša u vodama Jadranskog mora
Monitoring fizikalnih, kemijskih i bioloških pokazatelja za određivanje područja voda pogodnih za život i rast školjkaša u vodama Jadranskog mora // 6. Hrvatska konferencija o vodama, Hrvatske vode na investicijskom valu / Biondić, Danko ; Danko, Holjević ; Vizner, Marija (ur.).
Opatija: Hrvatske vode, 2015. str. 505-514 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 773219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Monitoring fizikalnih, kemijskih i bioloških pokazatelja za određivanje područja voda pogodnih za život i rast školjkaša u vodama Jadranskog mora
(Monitoring of physical, chemical and biological indicators foe designation of water bodies in the Adriatic Sea suitable for shellfish life and growth)
Autori
Ujević, Ivana ; Ninčević Gladan, Živana ; Krstulović, Nada ; Dadić, Vlado ; Morović, Mira ; Milun, Vesna ; Lušić, Jelena ; Jozić, Slaven ; Nazlić, Nikša ; Garber, Roman ; Musić, Valerija ; Šurmanović, Dagmar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
6. Hrvatska konferencija o vodama, Hrvatske vode na investicijskom valu
/ Biondić, Danko ; Danko, Holjević ; Vizner, Marija - Opatija : Hrvatske vode, 2015, 505-514
ISBN
978-953-7672-12-6
Skup
6. Hrvatska konferencija o vodama
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 20.05.2015. - 23.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
morska voda; školjkaši; fizikalni; kemijski; biološki pokazatelji
(sea water; shellfish; physical; chemical; biological parameters)
Sažetak
Direktiva 2006/113/EZ o potrebnoj kakvoći vode za školjkaše odnosi se na kakvoću voda za uzgoj školjkaša i primjenjuje se na priobalne i prijelazne vode koje je država odredila kao vode kojima je potrebna zaštita ili poboljšanje kako bi se omogućio život i rast školjkaša i time pridonijelo visokoj kakvoći jestivih školjkaških proizvoda. Školjkaši su zbog načina ishrane veoma osjetljivi na onečišćenje vode jer prilikom filtriranja zadržavaju i akumuliraju sve mikroorganizme, organske čestice, teške metale i razna druga zagađivala. Monitoring voda za školjkaše je neophodan zbog pravovremenog sprječavanja zagađenja samih školjkaša kao i zbog zaustavljanja prijenosa onečišćujućih tvari kroz hranidbeni lanac. Određivanje voda namijenjenih za uzgoj školjkaša napravljeno je u skladu sa Direktivom 2006/113/EZ koja propisuje niz fizikalnih, kemijskih i bioloških pokazatelja koji moraju biti zadovoljeni bilo da udovoljavaju obveznim standardima ili visokim standardima tzv. «guideline» koji predstavljaju smjernice za daljnje određivanje voda pogodnih za uzgoj školjkaša. Direktivom je određena i minimalna učestalost uzorkovanja kao i metode koje se moraju koristiti za analizu određenih pokazatelja. Određene su vrijednosti sljedećih pokazatelja za morsku vodu: pH, temperatura, obojenje, količina suspendiranih čestica, salinitet, otopljeni kisik, naftni ugljikovodici, a za školjkaše maseni udjeli organohalogenih tvari, metala (As, Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb i Zn) i saksitoksina te koncentracija bakterije Escherichia coli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
Profili:
Slaven Jozić
(autor)
Nada Krstulović
(autor)
Vlado Dadić
(autor)
Živana Ninčević
(autor)
Jelena Lušić
(autor)
Ivana Ujević
(autor)
Vesna Milun
(autor)