Pregled bibliografske jedinice broj: 77243
Stanje i perspektiva uzgoja zagorskog purana
Stanje i perspektiva uzgoja zagorskog purana // Stočarstvo, 55 (2001), 2; 107-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 77243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i perspektiva uzgoja zagorskog purana
(The present state and perspectives in rearing of zagorje turkey)
Autori
Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Dražić, Marica Maja
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 55
(2001), 2;
107-113
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Zagorski puran; uzgoj; stanje; perspektiva
(Zagorje turkey; breeding; status; perspecitve)
Sažetak
Značaj proizvodnje purećeg mesa u svijetu općenito, pa i u Hrvatskoj raste, odnosno njegova se potrošnja stalno povećava. Pure su kao domaća perad stigle u Europu početkom šesnaestog stoljeća, da bi već na početku sedamnaestog bile prisutne na našim prostorima odnosno u Hrvatskom zagorju. Tijekom sljedećih četiristo godina, uz vrlo malo utjecaja sa strane, na području Hrvatskog zagorja nastala je izvorna pasmina pura - zagorski puran. Ova pasmina imala je u prošlosti veći značaj nego danas, no sada je shvaćen njezin značaj i ponovno se nalazi u centru pažnje. Trenutno se na području dviju županija Hrvatskog zagorja uzgaja oko 1700 rasplodnih životinja u tipu zagorskog purana, odnosno oko 2500-4000 u cjeloj Hrvatskoj. Glede zastupljenosti boje perja zagorskih purana, situacija je sljedeća: brončani 48, 8%, svijetli 21, 3%, sivi 16, 3%, crni 11, 1% i žuti 2, 5%. Uzgajivači prosječno godišnje po purici dobiju oko 17 jaja, odnosno 11 odgojenih purića. Većina zagorskih purana uzgaja se na slobodan način, ali u lošim hranidbeno-zootehničkim uvjetima. Obzirom na sve veću popularnost organske proizvodnje hrane za ljude te povećane potrošnje mesa peradi pa i pura, postoji realna šansa za znatno proširenje uzgoja zagorskog purana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb