Pregled bibliografske jedinice broj: 772259
Primjena linija za proizvodnju pjenušavih vina klasične i charmat metode
Primjena linija za proizvodnju pjenušavih vina klasične i charmat metode, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 772259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena linija za proizvodnju pjenušavih vina klasične i charmat metode
(The usage of production lines for making sparkling wines with classic and charmat method)
Autori
Grbac, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.02
Godina
2015
Stranica
41
Mentor
Sito, Stjepan
Neposredni voditelj
Bilandžija, Nikola
Ključne riječi
pjenušac; klasična metoda; Charmat metoda; automatizirana linija; utrošak rada; isplativost
(sparkling wine; classic method; charmat method; automatic line; time required; cost investment)
Sažetak
Sve veći broj vinarija odlučuje svoj asortiman vina upotpuniti pjenušavim vinom. Međutim, problem je odabrati odgovarajuću tehnologiju proizvodnje, ovisno o željenoj kvaliteti pjenušavog vina, proizvodnom kapacitetu te ekonomskim mogućnostima samog proizvođača. Cilj rada je utvrditi koja je linija za proizvodnju pjenušavih vina pogodnija, obzirom na kapacitet proizvodnje visinu ulaganja te utrošak rada potrebnog za dobivanje krajnjeg proizvoda, tj. gotovog pjenušca u boci. Istraživanje učinkovitosti i isplativosti proizvodnje provedeno je na automatiziranoj liniji za proizvodnju Misal pjenušca klasičnom metodom te pjenušcu Perla bianca proizvedenom Charmat metodom. Mjereno je vrijemepotrebno za proizvodnju ova dva pjenušca počevši od baznog vina, te je izrađena analiza troškova i isplativosti ulaganja u pojedinu metodu proizvodnje. Vlastitim istraživanjem je utvrđeno da klasična metoda proizvodnje na automatiziranoj liniji je četverostruko skuplja od Charmat metode, te je isplativa i ekonomski opravdana u podrumima velikog kapaciteta, dok je za podrume malog kapaciteta kratkoročno neisplativa, tj. isplativa kroz duži vremenski period. Zato se za podrume manjeg kapaciteta opredjeljene za klasičnu metodu vrenja u boci preporuča ručni način proizvodnje ili kratkoročni najam pojedinih strojeva i uređaja za svaku pojedinu fazu. Charmat metoda je mnogo isplativija i brža varijanta proizvodnje pjenušca. U novije vrijeme sve više tvrtka nudi najam specijaliziranih strojeva i uređaja, što znatno financijski olakšava proizvođaču jer na taj način izbjegne kupovinu skupih strojeva koje koristi samo jednom ili dvaput godišnje. Proizvođač bi trebao sagledati sve aspekte pri odabiru adekvatne tehnologije proizvodnje pjenušavih vina. Odabir bi trebao biti u skladu s proizvodnim kapacitetom, željenom kvalitetom pjenušavog vina, te svakako ekonomskim mogućnostima
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb