Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 772259

Primjena linija za proizvodnju pjenušavih vina klasične i charmat metode


Grbac, Ivana
Primjena linija za proizvodnju pjenušavih vina klasične i charmat metode, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 772259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena linija za proizvodnju pjenušavih vina klasične i charmat metode
(The usage of production lines for making sparkling wines with classic and charmat method)

Autori
Grbac, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.02

Godina
2015

Stranica
41

Mentor
Sito, Stjepan

Neposredni voditelj
Bilandžija, Nikola

Ključne riječi
pjenušac; klasična metoda; Charmat metoda; automatizirana linija; utrošak rada; isplativost
(sparkling wine; classic method; charmat method; automatic line; time required; cost investment)

Sažetak
Sve veći broj vinarija odlučuje svoj asortiman vina upotpuniti pjenušavim vinom. Međutim, problem je odabrati odgovarajuću tehnologiju proizvodnje, ovisno o željenoj kvaliteti pjenušavog vina, proizvodnom kapacitetu te ekonomskim mogućnostima samog proizvođača. Cilj rada je utvrditi koja je linija za proizvodnju pjenušavih vina pogodnija, obzirom na kapacitet proizvodnje visinu ulaganja te utrošak rada potrebnog za dobivanje krajnjeg proizvoda, tj. gotovog pjenušca u boci. Istraživanje učinkovitosti i isplativosti proizvodnje provedeno je na automatiziranoj liniji za proizvodnju Misal pjenušca klasičnom metodom te pjenušcu Perla bianca proizvedenom Charmat metodom. Mjereno je vrijemepotrebno za proizvodnju ova dva pjenušca počevši od baznog vina, te je izrađena analiza troškova i isplativosti ulaganja u pojedinu metodu proizvodnje. Vlastitim istraživanjem je utvrđeno da klasična metoda proizvodnje na automatiziranoj liniji je četverostruko skuplja od Charmat metode, te je isplativa i ekonomski opravdana u podrumima velikog kapaciteta, dok je za podrume malog kapaciteta kratkoročno neisplativa, tj. isplativa kroz duži vremenski period. Zato se za podrume manjeg kapaciteta opredjeljene za klasičnu metodu vrenja u boci preporuča ručni način proizvodnje ili kratkoročni najam pojedinih strojeva i uređaja za svaku pojedinu fazu. Charmat metoda je mnogo isplativija i brža varijanta proizvodnje pjenušca. U novije vrijeme sve više tvrtka nudi najam specijaliziranih strojeva i uređaja, što znatno financijski olakšava proizvođaču jer na taj način izbjegne kupovinu skupih strojeva koje koristi samo jednom ili dvaput godišnje. Proizvođač bi trebao sagledati sve aspekte pri odabiru adekvatne tehnologije proizvodnje pjenušavih vina. Odabir bi trebao biti u skladu s proizvodnim kapacitetom, željenom kvalitetom pjenušavog vina, te svakako ekonomskim mogućnostima

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Sito (mentor)

Avatar Url Nikola Bilandžija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grbac, Ivana
Primjena linija za proizvodnju pjenušavih vina klasične i charmat metode, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Grbac, I. (2015) 'Primjena linija za proizvodnju pjenušavih vina klasične i charmat metode', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grbac, Ivana}, year = {2015}, pages = {41}, keywords = {pjenu\v{s}ac, klasi\v{c}na metoda, Charmat metoda, automatizirana linija, utro\v{s}ak rada, isplativost}, title = {Primjena linija za proizvodnju pjenu\v{s}avih vina klasi\v{c}ne i charmat metode}, keyword = {pjenu\v{s}ac, klasi\v{c}na metoda, Charmat metoda, automatizirana linija, utro\v{s}ak rada, isplativost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grbac, Ivana}, year = {2015}, pages = {41}, keywords = {sparkling wine, classic method, charmat method, automatic line, time required, cost investment}, title = {The usage of production lines for making sparkling wines with classic and charmat method}, keyword = {sparkling wine, classic method, charmat method, automatic line, time required, cost investment}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font