Pregled bibliografske jedinice broj: 771128
Utjecaj sorte pšenice i vrste povrća na teške metale u prehrambenom lancu
Utjecaj sorte pšenice i vrste povrća na teške metale u prehrambenom lancu, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 771128 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte pšenice i vrste povrća na teške metale u prehrambenom lancu
(Effect of Wheat Cultivar and Vegetables on Heavy Metals in Food Chain)
Autori
Križan, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
54
Mentor
Lončarić, Zdenko
Ključne riječi
pšenica ; povrće ; cink ; željezo ; kadmij ; olovo
(wheat ; vegetable ; iron ; zinc ; cadmium ; lead)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj sorte pšenice, vrste povrća i različitih kemijskih svojstava tala na koncentraciju esencijalnih i štetnih teških metala, te pratiti unos teških metala u prehrambeni lanac konzumiranjem različitih količina pšeničnih proizvoda i vrsta i grupa povrća. Istraživanje se baziralo na uzgoju istih vrsta (rajčica, paprika, grah, kupus, blitva, peršin, mrkva, cikla, luk crveni, češnjak i krumpir) i grupa povrća (plodovito, lisnato i zeljasto, korjenasto, lukovičasto i gomoljasto) u urbanim (Višnjevac) i ruralnim (Gradišće) vrtovima na tlima različitih kemijskih svojstava. Na osam lokaliteta na tlima različitih kemijskih svojstava zasijane su i dvije sorte pšenice (Srpanjka i Divana). Analizirale su se koncentracije esencijalnih teških metala Fe i Zn, te toksičnih teških metala Cd i Pb. Rezultati analiza koncentracija TM u konzumnim dijelovima povrća i u zrnu pšenice su pokazali da niti jedan uzorak nije prešao MDK, ali neki uzorci imaju povišene razine Cd i Pb, ovisno o kojoj grupi i vrsti povrća se radi i lokalitetu gdje je to povrće ili pšenica uzgajano. Fe je teški metal s najmanjom koncentracijom u rajčici (Zelčin 1, 15 mg/kg), najveća koncentracija iz analiziranih uzoraka je izmjerena u grahu (Gradišće 57, 94 mg/kg). Najniža koncentracija Zn je izmjerena u rajčici (Zelčin 0, 84 mg/kg), dok je najviša zabilježena u grahu (Gradišće 27, 75 mg/kg). Cd je u najnižoj koncentraciji zabilježen u mrkvi (Višnjevac 0, 6 µg/kg), a najviša koncentracija je bila u peršinu (Zelčin 68, 4 µg/kg). Pb ima najmanje u rajčici (Gradišće 0, 7 µg/kg), a najviša koncentracija je izmjerena u peršinu (Filipovica 38, 2 µg/kg). U zrnu Srpanjke koncentracije Fe i Zn su manje nego u Divane, koncentracije Pb i Cd variraju kod obje sorte ovisno o lokalitetu i gdje veća koncentracija Cd u Srpanjke ne uvjetuje automatski veću koncentraciju Pb, niti veća koncentracija Pb u Divane ne rezultira i većom koncentracijom Cd.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zdenko Lončarić
(mentor)