Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 771126

Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnome području


Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnome području / Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015 (prirucnik)


CROSBI ID: 771126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnome području
(Agriculture effect on food quality in cross border region)

Urednik/ci
Lončarić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2015

Stranica
108

ISBN
978-953-7871-46-8

Ključne riječi
poljoprivreda ; kakvoća hrane ; sigurnost hrane ; teški metali i elementi u tragovima ; antioksidansi ; zaštita uskladištenih proizvoda ; obogaćivanje animalnih proizvoda ; rezidue pesticida i hrana
(agriculture ; food quality ; food safety ; trace elements and heavy metals ; antioxidants ; protection of stored products ; enrichment of animal products ; pesticide residues and food)

Sažetak
Priručnik Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnome području interdisciplinarni je prikaz utjecaja poljoprivrednih tehnologija na kakvoću hrane u okviru IPA projekta Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani (Agriculture Contribution Towards Clean Environment and Healthy Food). U priručniku je u šest dijelova prikazan sustav kontrole kakvoće hrane u Republici Hrvatskoj, stauts esencijalnih i štetnih teških metala u tlima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, antiokisdativna svojstva povrća, zaštita uskladištenih proizvoda od štetočina, tehnologija obogaćivanja animalnih proizvoda i utjecaj pesticida na kakvoću hrane. U prvom je poglavlju čitatelju prikazana zakonska osnova sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj i uloga Hrvatske agencije za hranu u povezivanju institucija koje se bave zdravstvenom ispravnošću hrane. Krajnji je cilj povezana i standardizirana kontrola hrane po načelima analize rizika. Teški metali s aspekta neophodnosti, korisnosti ili štetnosti u agroekosustavu analizirani su u drugom poglavlju. Radi jednostavnijeg razumijevanja utjecaja čovjeka na prisutnost teških metala u prehrambenom lancu, analizirano je podrijetlo teških metala u tlu, antropogeni unos u ekosustav, atmosferska depozicija i utjecaj poljoprivrede na unos teških metala u tlo. U drugom su dijelu ovog poglavlja u kratkim crtama prikazane koncentracije teških metala u tlima Osječko-baranjske i Vukovarsko- srijemske županije. Namjera je autora upoznati čitatelje s vrlo povoljnim svojstvima slavonskih, baranjskih i srijemskih tala koja sadrže vrlo niske koncentracije najtoksičnijih teških metala Cd, Pb i Hg. Autori također žele ukazati na vrlo niske koncentracije Se u tlima koje značajno utječu na nedovoljnu koncentraciju Se u hrani biljnog podrijetla. U trećem su poglavlju analizirana antiokisdativna svojstva povrća, njihov značaj i potencijal u očuvanju zdravlja ljudi. Posebna je pozornost posvećena značaju češnjaka i paprike, ali su također pružene osnovne informacije o antioksidativnim svojstvima batata, tikve, divljeg luka, bijelog šampinjona, rajčice, kukuruza šećerca, graha i kelja pupčara. Četvrto je poglavlje posvećeno sažetom upoznavanju čitatelja s utjecajem zaštite uskladištenih proizvoda na kakvoću hrane. Poglavlje sadrži opise osnovnog prepoznavanja kontaminacije proizvoda štetnim kukcima i grinjama ili glodavcima na temelju vidljivih i skrivenih simptoma. Prikazani su i osnovni aspekti fizikalnih, kemijskih i bioloških mjera suzbijanja štetnika uskladištenih proizvoda i hrane. Tehnologije obogaćivanja animalnih proizvoda vrlo su značajni suvremeni postupci proizvodnje kvalitetnije hrane animalnog podrijetla. U petom poglavlju sustavno su prikazani funkcionalni sastojci peradskih proizvoda te obogaćivanje jaja i peradskog mesa funkcionalnim sastojcima. Namjera je autora bila educirati čitatelja o značaju i potencijalu peradskih proizvoda u pogledu proizvodnje i konzumiranja funkcionalne hrane, ali i o postignućima u obogaćivanju animalnih proizvoda na hrvatskim prostorima. Zadnje je poglavlje interpretacija izravnih rezultata istraživanja u okviru IPA projekta Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani u području rezidua pesticida u uzorcima povrća (paprika babura, ajvarica, feferon i kupus) i uzorcima zrna pšenice, kukuruza i soje. Autori opisom sustava kontrole ostataka pesticida u hrani i prikazom analitičkih rezultata ukazuju na značaj poštivanja propisanih normi i na pozitivne rezultate u provedenim analizama jer niti je utvrđen rizik za različite potrošačke skupine niti su utvrđena prekoračenja maksimalnih razina ostataka pesticida. Međutim, korisna je dodatna edukacija i dodatna pozornost jer je utvrđena nepravilna primjena pesticida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Sveučilišni priručnik



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Renata Baličević (urednik)

Avatar Url Zdenko Lončarić (urednik)

Avatar Url Nada Parađiković (urednik)

Avatar Url Zlata Kralik (urednik)

Avatar Url Vlatka Rozman (urednik)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada http

Citiraj ovu publikaciju:

Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnome području / Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015 (prirucnik)
Lončarić, Z. (ur.) (2015) Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnome području. Osijek, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
@book{book, editor = {Lon\v{c}ari\'{c}, Z.}, year = {2015}, pages = {108}, keywords = {poljoprivreda, kakvo\'{c}a hrane, sigurnost hrane, te\v{s}ki metali i elementi u tragovima, antioksidansi, za\v{s}tita uskladi\v{s}tenih proizvoda, oboga\'{c}ivanje animalnih proizvoda, rezidue pesticida i hrana}, isbn = {978-953-7871-46-8}, title = {Utjecaj poljoprivrede na kakvo\'{c}u hrane u pograni\v{c}nome podru\v{c}ju}, keyword = {poljoprivreda, kakvo\'{c}a hrane, sigurnost hrane, te\v{s}ki metali i elementi u tragovima, antioksidansi, za\v{s}tita uskladi\v{s}tenih proizvoda, oboga\'{c}ivanje animalnih proizvoda, rezidue pesticida i hrana}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@book{book, editor = {Lon\v{c}ari\'{c}, Z.}, year = {2015}, pages = {108}, keywords = {agriculture, food quality, food safety, trace elements and heavy metals, antioxidants, protection of stored products, enrichment of animal products, pesticide residues and food}, isbn = {978-953-7871-46-8}, title = {Agriculture effect on food quality in cross border region}, keyword = {agriculture, food quality, food safety, trace elements and heavy metals, antioxidants, protection of stored products, enrichment of animal products, pesticide residues and food}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font