Pregled bibliografske jedinice broj: 770893
Javnozdravstveni značaj prirodne prehrane
Javnozdravstveni značaj prirodne prehrane, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
CROSBI ID: 770893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Javnozdravstveni značaj prirodne prehrane
(Importance of a natural diet for public health)
Autori
Kunštek, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Zdravstveno veleučilište
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2015
Stranica
41
Mentor
Županić, Mara
Ključne riječi
Javno zdravstvo; Prirodna prehrana
(Public health; Natural diet)
Sažetak
Dojenje podrazumijeva hranjenje djeteta na majčinim prsima, majčinim mlijekom koje se izlučuje tijekom laktacije (proces stvaranja mlijeka u dojkama). Ovo je tzv. nutritivni aspekt dojenja, kojim dijete zadovoljava svoje prehrambene potrebe. Količina i sastav majčina mlijeka mijenjaju se tijekom laktacije, posebno u prvom mjesecu života, kako bi se volumenom i sastavom prilagodili potrebama djeteta. Majčino mlijeko je najzdravija hrana za dojenče i jedina hrana koju dijete treba u prvih 6 mjeseci njegova života. Ono sadrži idealan kvalitativni i kvantitativni sastav hranjivih tvari – bjelančevina, šećera, esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala koji u potpunosti zadovoljava djetetove potrebe za hranom i tekućinom u prvih 6 mjeseci života. Sadrži imunološke spojeve i žive stanice koje dijete štite od infekcija, te ujedno smanjuju mogućnost razvoja alergijskih bolesti, bolesti probavnog sustava, a i mnogih drugih. Majčino mlijeko je nemoguće stvoriti ili oponašati umjetnim putem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb