Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 770870

Preinačivanje kakvoće polovica, mesa i kulena od crnih slavonskih svinja hranidbom i odabirom završne tjelesne mase


Samac Danijela
Preinačivanje kakvoće polovica, mesa i kulena od crnih slavonskih svinja hranidbom i odabirom završne tjelesne mase, 2012., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijek, Osijek


CROSBI ID: 770870 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preinačivanje kakvoće polovica, mesa i kulena od crnih slavonskih svinja hranidbom i odabirom završne tjelesne mase
(Modifyng the quality of carcasses, meat and kulen of Black Slavonian Pigs by selecting appropiate diet and pre-slaughter body weight)

Autori
Samac Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
03.05

Godina
2012

Stranica
96

Mentor
Senčić, Đuro

Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; tjelesna masa ; kvaliteta mesa ; kvaliteta polovica ; kvaliteta kulena
(Black Slavonian pig ; body weight ; meat quality ; carcass quality ; quality of kulen)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 96 crnih slavonskih svinja, tovljenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Jarić“ u Starim Mikanovcima. Od ukupno istraživanih 96 crnih slavonskih svinja, 32 su tovljene do oko 100 kg završne tjelesne mase (skupine a1b1 i a1b2), 32 do oko 120 kg završne tjelesne mase (skupine a2b1 i a2b2) i 32 do oko 130 kg završne tjelesne mase (skupine a3b1, a3b2). Za vrijeme tova svinje su hranjene krmnim smjesama, dobivenim mješanjem žitarica (kukuruz, ječam) sa superkoncentratom „35“. Svinje iz skupina a1b1, a2b1 i a3b1 hranjene su tijekom prvog razdoblja tova krmnom smjesom s 14% sirovih proteina, a tijekom drugog razdoblja tova krmnom smjesom s 12% sirovih proteina, dok su svinje iz skupina a1b2, a2b2 i a3b2 tijekom prvog razdoblja tova hranjene krmnom smjesom s 12% sirovih proteina, a tijekom drugog razdoblja tova krmnom smjesom s 10% sirovih proteina. Tijekom tova svinje su konzumirale zelenu lucernu ad libitum. Omjer spolova u svakoj pokusnoj skupini bio je jednak (50% : 50%). Nakon žrtvovanja životinja, svinjske polovice ohlađene su na +4°C, nakon čega se pristupilo disekciji desnih svinjskih polovica, prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963). Na tako ohlađenim svinjskim polovicama, uz pomoć mjerne vrpce (cm) mjerena je: dužina svinjskih polovica (os pubis-atlas, os pubis- 1.rebro), obujam buta, dužina buta, debljina slanine. Površina presjeka MLD-a (cm2) mjerena je po Combergu (1978). Pokazatelji kakvoće mesa (pH-vrijednosti, sposobnost vezanja vode, konzistencija, boja, sadržaj sirovih bjelančevina, sadržaj intramuskularne masti te sadržaj vode i pepela), istraživani su na uzorku dugog leđnog mišića (Muscullus longissimus dorsi – MLD), uzetom na visini između 13. i 14. rebra. Nakon obavljene disekcije polovica, meso buta, leđnog dijela i plećke (but i leđni dio 80% : plećka 20%), odvojeno je za preradu u kulen, začinjeno i punjeno u slijepo crijevo (Caecum). Za svaku istraživanu skupinu svinja posebno je miješano meso za kulen. Kulen je nanizan na prečke za sušenje u sušionici (pušnici), gdje uslijedilo sušenje i zrenje tijekom sljedećih 9 mjeseci. Nakon zrenja kulenja, provedeno je komisijsko ocjenjivanje (5 ocjenjivača) senzornih svojstava kulena (vanjski izgled, struktura, izgled prereza, miris, okus i opći dojam), mjerena je boja kulena i pH vrijednost, te je provedena kemijska analiza kulenja (aw, NaCl, sadržaj vode, sadržaj sirovih proteina, sadržaj sirovih masti i pepela). Na temelju istraživanja utjecaja hranidbe (razine sirovih proteina u krmnim smjesama) i završne tjelesne mase crnih slavonskh svinja na kakvoću njihovih polovica, mesa i kulena, zaključeno je, da je viša razina sirovih proteina u krmnim smjesama značajno utjecala na apsolutno i relativno povećanje udjela leđnog dijela, trbušno- rebarnog dijela i podbratka te na smanjenje udjela manje vrijednih dijelova u svim težinskim skupinama svinja, da su butovi, leđni dijelovi, plećke, vratovi i trbušno-rebarni dijelovi svinja hranjenih na višoj razini sirovih proteina imali značajno veći udjel mišićnog tkiva u odnosu na iste dijelove polovica svinja hranjenih pri nižoj razini sirovih proteina u krmnim smjesama. Polovice svinja hranjenih krmnim smjesama s višom razinom sirovih proteina imale su značajno veći udjel mišićnog tkiva u svim težinskim skupinama. Razina sirovih proteina u krmnim smjesama nije imala značajnog utjecaja na kemijski sastav svinjskog mesa, senzorna svojstva kulena te na većinu fizikalno- kemijskih svojstava kulena (p>0, 05), niti u jednoj težinskoj skupini svinja, Svinje završnih tjelesnih masa od 130 kg, u odnosu na svinje završnih tjelesnih masa od 100 kg, imale su više masnog tkiva, a manje mišićnog tkiva u butovima, leđnom dijelu i plećkama. Polovice svinja većih završnih tjelesnih masa (130 kg), imale su vrlo značajno (p<0, 01) veće udjele masnog tkiva, a manje udjele mišićnog tkiva, u odnosu na svinje manjih završnih tjelesnih masa (100 kg). Završna tjelesna masa svinja nije značajno (p>0, 054) utjecala na pH1 i pH2 vrijednosti mesa, sposobnost vezanja vode u mesu te na konzistenciju mesa. S povećanjem završne tjelesne mase svinja, kako je i očekivano, vrlo značajno (p<0, 01) rastao je sadržaj intramuskularne masti u mesu svinja, Za pH vrijednost kulena, vrijednosti za boju kulena (L*, a* i b*), sadržaj NaCl, vode i pepela, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05), s obzirom na završnu tjelesnu masu svinja, ali je utvrđeno, da s porastom završne tjelesne mase, vrlo značajno (p<0, 01), opada sadržaj sirovih proteina u kulenu. Kod ocjene senzornih svojstava kulena, nisu uoćene značajne razlike (p>0, 05) za vanjski izgled, strukturu, izgled prereza i miris kulena, dok su utvrđene vrlo značajne razlike (p<0, 01) u okusu kulena. Kulen od mesa svinja većih tjelesnih masa imao je bolji okus. Općenito, odabirom načina hranidbe i završne tjelesne mase prije klanja, može se značajno preinačiti (modificirati) konformacija i kompozicija svinjskih polovica te kvaliteta mesa i kulena od crnih slavonskih svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Đuro Senčić (mentor)

Avatar Url Danijela Samac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Samac Danijela
Preinačivanje kakvoće polovica, mesa i kulena od crnih slavonskih svinja hranidbom i odabirom završne tjelesne mase, 2012., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijek, Osijek
Samac Danijela (2012) 'Preinačivanje kakvoće polovica, mesa i kulena od crnih slavonskih svinja hranidbom i odabirom završne tjelesne mase', doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {96}, keywords = {Crna slavonska svinja, tjelesna masa, kvaliteta mesa, kvaliteta polovica, kvaliteta kulena}, title = {Preina\v{c}ivanje kakvo\'{c}e polovica, mesa i kulena od crnih slavonskih svinja hranidbom i odabirom zavr\v{s}ne tjelesne mase}, keyword = {Crna slavonska svinja, tjelesna masa, kvaliteta mesa, kvaliteta polovica, kvaliteta kulena}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {96}, keywords = {Black Slavonian pig, body weight, meat quality, carcass quality, quality of kulen}, title = {Modifyng the quality of carcasses, meat and kulen of Black Slavonian Pigs by selecting appropiate diet and pre-slaughter body weight}, keyword = {Black Slavonian pig, body weight, meat quality, carcass quality, quality of kulen}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font