Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 770821

Maslačak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek


Komazin, Kristina
Maslačak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 770821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Maslačak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek
(Common dandelion (Taraxacum officinale Web.) as food and medicine)

Autori
Komazin, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2014

Stranica
26

Mentor
Žutić, Ivanka

Ključne riječi
kemijski sastav; ljekovito djelovanje; morfološke karakteristike; ekološki zahtjevi; tehnologija uzgoja; berba
(chemical components; morphology; ecological requirements; production technology; harvest)

Sažetak
Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka, pripada porodici Asteraceae (glavočike) i rodu Taraxacum, a znanstveni naziv je Taraxacum officinale Weber. Raste u gustoj populaciji na vlažnim livadama, travnjacima, brežuljcima, pašnjacima te kao korov u vrtovima, od nizinskih do planinskih područja. Plod je roška s kunadrom koja služi kao pomoć u anemohornom rasprostiranju i čini biljku vrlo prodornom. Svi dijelovi biljke maslačka uz mliječni sok sadrže obilje organskih tvari (flavonoidni glikozidi, seskviterpenski laktoni, gorke tvari, šećeri, vitamini, saponini, masne kiseline, bjelančevine, smole, sluzi). Tijekom vegetacije mijenja se sadržaj inulina u korijenu, koji značajno raste od proljeća prema jeseni. Od mineralnih tvari najznačajniji je udio kalija koji doprinosi diuretičkom djelovanju. Maslačak ne treba smatrati korovom, već ljekovitom biljkom, koja može imati široku primjenu. U obliku različitih pripravaka (sirup, sok, vino, vodeni pripravak) može se upotrebljavati za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba (dobro terapeutsko djelovanje na jetru, bubrege, probavne organe, kožu). Isto tako, list se može upotrebljavati u ishrani ljudi i životinja. U novije se doba počinje uzgajati na oranicama, najpogodnija su srednje teška tla bogata humusom, a usjev se zasniva izravnom sjetvom sjemena ili iz presadnica. Lišće maslačka bere se tijekom cijelog ljeta, za prehranu prije cvatnje rano u proljeće, a za preradu 4 do 5 puta tijekom vegetacije, dok se korijen vadi tijekom jeseni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivanka Žutić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Komazin, Kristina
Maslačak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Komazin, K. (2014) 'Maslačak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Komazin, Kristina}, year = {2014}, pages = {26}, keywords = {kemijski sastav, ljekovito djelovanje, morfolo\v{s}ke karakteristike, ekolo\v{s}ki zahtjevi, tehnologija uzgoja, berba}, title = {Masla\v{c}ak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek}, keyword = {kemijski sastav, ljekovito djelovanje, morfolo\v{s}ke karakteristike, ekolo\v{s}ki zahtjevi, tehnologija uzgoja, berba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Komazin, Kristina}, year = {2014}, pages = {26}, keywords = {chemical components, morphology, ecological requirements, production technology, harvest}, title = {Common dandelion (Taraxacum officinale Web.) as food and medicine}, keyword = {chemical components, morphology, ecological requirements, production technology, harvest}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font