Pregled bibliografske jedinice broj: 770821
Maslačak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek
Maslačak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 770821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Maslačak (Taraxacum officinale Web.) kao hrana i lijek
(Common dandelion (Taraxacum officinale Web.) as food and medicine)
Autori
Komazin, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
26
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
kemijski sastav; ljekovito djelovanje; morfološke karakteristike; ekološki zahtjevi; tehnologija uzgoja; berba
(chemical components; morphology; ecological requirements; production technology; harvest)
Sažetak
Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka, pripada porodici Asteraceae (glavočike) i rodu Taraxacum, a znanstveni naziv je Taraxacum officinale Weber. Raste u gustoj populaciji na vlažnim livadama, travnjacima, brežuljcima, pašnjacima te kao korov u vrtovima, od nizinskih do planinskih područja. Plod je roška s kunadrom koja služi kao pomoć u anemohornom rasprostiranju i čini biljku vrlo prodornom. Svi dijelovi biljke maslačka uz mliječni sok sadrže obilje organskih tvari (flavonoidni glikozidi, seskviterpenski laktoni, gorke tvari, šećeri, vitamini, saponini, masne kiseline, bjelančevine, smole, sluzi). Tijekom vegetacije mijenja se sadržaj inulina u korijenu, koji značajno raste od proljeća prema jeseni. Od mineralnih tvari najznačajniji je udio kalija koji doprinosi diuretičkom djelovanju. Maslačak ne treba smatrati korovom, već ljekovitom biljkom, koja može imati široku primjenu. U obliku različitih pripravaka (sirup, sok, vino, vodeni pripravak) može se upotrebljavati za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba (dobro terapeutsko djelovanje na jetru, bubrege, probavne organe, kožu). Isto tako, list se može upotrebljavati u ishrani ljudi i životinja. U novije se doba počinje uzgajati na oranicama, najpogodnija su srednje teška tla bogata humusom, a usjev se zasniva izravnom sjetvom sjemena ili iz presadnica. Lišće maslačka bere se tijekom cijelog ljeta, za prehranu prije cvatnje rano u proljeće, a za preradu 4 do 5 puta tijekom vegetacije, dok se korijen vadi tijekom jeseni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)