Pregled bibliografske jedinice broj: 770610
Utjecaj suvišne vlažnosti na fenotipske karakteristike simbioznih fiksatora dušika izoliranih iz kvržica soje
Utjecaj suvišne vlažnosti na fenotipske karakteristike simbioznih fiksatora dušika izoliranih iz kvržica soje, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 770610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj suvišne vlažnosti na fenotipske karakteristike simbioznih fiksatora dušika izoliranih iz kvržica soje
(The impact of excessive moisture on phenotypic characteristics of symbiotic nitrogen fixing bacteria isolated from soybean nodules)
Autori
Ćurčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2015
Stranica
47
Mentor
Blažinkov, Mihaela
Ključne riječi
biološka fiksacija dušika; fenotipska karakterizacija sojeva; soja (Glycine max L.); kvržične bakterije
(bioloical nitrogen fixation; phenotypic characteristics of strains; soybean (Glycine max L.); nodule bacteria)
Sažetak
Za poljoprivrednu proizvodnju vrlo je značajna simbioza kvržičnih bakterija i mahunarki. Stoga je važno odabrati visoko učinkovite sojeve koje su otporne na razne nepovoljne uvjete u tlu. Zato je selekcija visoko učinkovitih sojeva kvržičnih bakterija bitna za uspješnost predsjetvene bakterizacije sjemena mahunarki, jer se danas sve više susrećemo s ekstremnim vremenskim pojavama koje su posljedica klimatskih promjena. Glavni cilj rada je utvrditi fenotipske karakteristike sojeva kvržičnih bakterija izoliranih iz kvržica soje sa poplavljenih područja županjske Posavine u uvjetima koji su izvan optimalnih vrijednosti za njihov rast. Rast sojeva istraživan je na različitim pH vrijednostima, temperaturama, koncentracijama soli i teških metala te izvorima ugljikohidrata. Istraživanjem je utvrđeno da ispitivani izolati kvržičnih bakterija mogu rasti na temperaturi od 37 °C koja je viša od njihove optimalne temperature (26 – 30 °C). Većina ispitivanih izolata kvržičnih bakterija koji inače imaju najbolji rast u neutralnim sredinama, toleriraju lužnate i kisele sredine. Istraživanje je pokazalo da izolati ne toleriraju povećane koncentracije soli i ne toleriraju rast na podlogama s bakrom. Pokazali su dobar rast na drugim izvorima ugljikohidrata osim standardnog manitola i dobar rast na podlogama s cinkom i manganom dok su na podlogama s kadmijem pokazali djelomičan rast.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)