Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 770190

Inkapsulacija kurkumina ionotropnim geliranjem u pektinski matriks sa različitim surfaktantima


Barić, Tihana
Inkapsulacija kurkumina ionotropnim geliranjem u pektinski matriks sa različitim surfaktantima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 770190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija kurkumina ionotropnim geliranjem u pektinski matriks sa različitim surfaktantima
(Curcumin encapsulation by iontropic gelation in pectin matrix with differnt surfactants)

Autori
Barić, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2015

Stranica
62

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
kurkumin; inkapsulacija; pektin; surfaaktant; topljivost; antioksidativna aktivnost
(curcumin; encapsulation; pectin; surfactant; solubility; antioxidative activity)

Sažetak
Aim of thesis was to encapsulate curcumin in pectin microparticles by iontropic gelation method to improve its solubility, bioavailability and to preserve its antioxidative activity. Five types of microparticles were produced. The study showed that the best surfactant is Solutol HS 15 for improving solubility of curcumin in water. Encapsulation efficiency is high in the case of all microparticles produced. Curcumin is stable at different environmental conditions through four days. Curcumin release from matrix of pectin microparticles was controlled for 7 hours and only in the case of Solutol microparticles 100% of release was achieved. Percentige of DPPH inhibition is reduced after encapsulation. Beta-lactoglobulin protects curcumin against the effects of temperature. Transportation of curcumin through the cell monolayer is transcellular. Solutol HS 15 showed to be highly toxic for cells.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barić, Tihana
Inkapsulacija kurkumina ionotropnim geliranjem u pektinski matriks sa različitim surfaktantima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Barić, T. (2015) 'Inkapsulacija kurkumina ionotropnim geliranjem u pektinski matriks sa različitim surfaktantima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Tihana}, year = {2015}, pages = {62}, keywords = {kurkumin, inkapsulacija, pektin, surfaaktant, topljivost, antioksidativna aktivnost}, title = {Inkapsulacija kurkumina ionotropnim geliranjem u pektinski matriks sa razli\v{c}itim surfaktantima}, keyword = {kurkumin, inkapsulacija, pektin, surfaaktant, topljivost, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Tihana}, year = {2015}, pages = {62}, keywords = {curcumin, encapsulation, pectin, surfactant, solubility, antioxidative activity}, title = {Curcumin encapsulation by iontropic gelation in pectin matrix with differnt surfactants}, keyword = {curcumin, encapsulation, pectin, surfactant, solubility, antioxidative activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font