Pregled bibliografske jedinice broj: 770175
Mikroinkapsulacija polifenolnih spojeva zelenog čaja primjenom sušenja raspršivanjem
Mikroinkapsulacija polifenolnih spojeva zelenog čaja primjenom sušenja raspršivanjem, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 770175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroinkapsulacija polifenolnih spojeva zelenog čaja primjenom sušenja raspršivanjem
(Microencapsulation of polyphenolic compounds of green tea by spray drying)
Autori
Ložnjak, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2015
Stranica
73
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Kafein; Mikroinkapsulacija; Polifenolni spojevi; Sušenje raspršivanjem; Zeleni čaj
(Caffeine; Microencapsulation; Polyphenolic compounds; Spray drying; Green)
Sažetak
Funkcionalni sastojci biljnog podrijetla i izražene biološke aktivnosti trenutačno su jedna od najaktualnijih tema znanstvenika i prehrambene industrije, posebice njihova inkapsulacija s ciljem očuvanja te čak i poboljšanja bioaktivnih svojstava. U ovom radu ispitana je mogućnost primjene različitih biopolimernih materijala kao nosača za mikroinkapsulaciju bioaktivnih spojeva zelenog čaja primjenom sušenja raspršivanjem pri niskoj temperaturi (130°C). Kao nosači korišteni su prirodni biopolimeri poput inulina, oligofruktoze, modificiranog kukuruznog škroba, alginata, karagenana, pektina, proteina sirutke, brašna graška, arapske gume, guar gume, gume sjemenki rogača i ksantana. Mikroinkapsuliranim uzorcima određene su fizikalne (veličina čestica, boja, gustoća) i reološke karakteristike, bioaktivni sastav primjenom UV-VIS spektrofotometrijskih metoda te tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA), dok su senzorska svojstva određena primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Dobiveni rezultati pokazali su da upotreba inulina i proteina sirutke kao nosača daje najveći prinos (iskorištenje) proizvoda, dok se upotrebom inulina i pektina omogućuje najbolje očuvanje ukupnih polifenola i flavan-3-ola. Korištenje oligofruktoze i karagenana omogućilo je najbolje očuvanje boje, dok su uzorci u kojima su nosači bili modificirani kukuruzni škrob, inulin i karagenan pokazali najbolja senzorska svojstva, odnosno, niski intenzitet gorčine i trpkoće uz visoki intenzitet arome zelenog čaja. Upotreba hidrokoloidnih guma kao nosača omogućila je proizvodnju mikroinkapsuliranih prahova najmanje veličine čestica, dok je primjena inulina i oligofruktoze u tu svrhu rezultirala dobivanjem prahova velikih i nehomogenih čestica.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb