Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 770098

Praćenje kvalitativnih parametara čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti


Kotarski, Ivana
Praćenje kvalitativnih parametara čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 770098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje kvalitativnih parametara čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti
(The observation of cookies qualitative parameters prepared with lard)

Autori
Kotarski, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.07

Godina
2015

Stranica
40

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina

Ključne riječi
čajno pecivo ; boja ; svinjska mast ; tekstura ; temperature pečenja
(cookie ; colour ; lard ; texture ; backing temperature)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je usporedba kvalitativnih parametara standardnog čajnog peciva s margarinom i čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti u laboratorijskim uvjetima. Uzorci su pečeni na tri različite temperature: 180 °C, 205 °C i 230 °C. Na svim uzorcima čajnog peciva analizirana je teksture analizatorom teksture TA.XT Plus te je mjerena boja pomoću kromametra Konica Minolta. Uzorci su vagani prije i nakon pečenja. Nakon pečenja određen je aktivitet i udio vode te su provedena mjerenja dužine i visine čajnih peciva. Rezultati analize pokazali su da uzorci čajnog peciva s dodatkom margarina tijekom cijelog procesa pečenja imaju više udijele vlage nego uzorci sa svinjskom masti pečeni pri istim temperaturama. Gubitak mase pečenjem veći je kod standardnih uzoraka čajnog peciva s dodatkom margarina nego kod uzoraka sa svinjskom masti. Rezultati analize teksture čajnih peciva pripremljena sa svinjskom masti imali su veće vrijednosti čvrstoće i manje vrijednosti lomljivosti u odnosu na uzorke s margarinom. Veće vrijednosti ukupne promjene boje pokazali su uzorci kojima u recepturi dodan margarin u odnosu na uzorke s dodatkom svinjske masti neovisno o temperaturi pečenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kotarski, Ivana
Praćenje kvalitativnih parametara čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kotarski, I. (2015) 'Praćenje kvalitativnih parametara čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kotarski, Ivana}, year = {2015}, pages = {40}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, boja, svinjska mast, tekstura, temperature pe\v{c}enja}, title = {Pra\'{c}enje kvalitativnih parametara \v{c}ajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, boja, svinjska mast, tekstura, temperature pe\v{c}enja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kotarski, Ivana}, year = {2015}, pages = {40}, keywords = {cookie, colour, lard, texture, backing temperature}, title = {The observation of cookies qualitative parameters prepared with lard}, keyword = {cookie, colour, lard, texture, backing temperature}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font