Pregled bibliografske jedinice broj: 770098
Praćenje kvalitativnih parametara čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti
Praćenje kvalitativnih parametara čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 770098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje kvalitativnih parametara čajnog peciva
pripremljenog sa svinjskom masti
(The observation of cookies qualitative parameters
prepared with lard)
Autori
Kotarski, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.07
Godina
2015
Stranica
40
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina
Ključne riječi
čajno pecivo ; boja ; svinjska mast ; tekstura ; temperature pečenja
(cookie ; colour ; lard ; texture ; backing temperature)
Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je usporedba kvalitativnih parametara standardnog čajnog peciva s margarinom i čajnog peciva pripremljenog sa svinjskom masti u laboratorijskim uvjetima. Uzorci su pečeni na tri različite temperature: 180 °C, 205 °C i 230 °C. Na svim uzorcima čajnog peciva analizirana je teksture analizatorom teksture TA.XT Plus te je mjerena boja pomoću kromametra Konica Minolta. Uzorci su vagani prije i nakon pečenja. Nakon pečenja određen je aktivitet i udio vode te su provedena mjerenja dužine i visine čajnih peciva. Rezultati analize pokazali su da uzorci čajnog peciva s dodatkom margarina tijekom cijelog procesa pečenja imaju više udijele vlage nego uzorci sa svinjskom masti pečeni pri istim temperaturama. Gubitak mase pečenjem veći je kod standardnih uzoraka čajnog peciva s dodatkom margarina nego kod uzoraka sa svinjskom masti. Rezultati analize teksture čajnih peciva pripremljena sa svinjskom masti imali su veće vrijednosti čvrstoće i manje vrijednosti lomljivosti u odnosu na uzorke s margarinom. Veće vrijednosti ukupne promjene boje pokazali su uzorci kojima u recepturi dodan margarin u odnosu na uzorke s dodatkom svinjske masti neovisno o temperaturi pečenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek