Pregled bibliografske jedinice broj: 769972
Prehrambene navike i socioekonomski čimbenici koji utječu na stupanj uhranjenosti učenika petih razreda Bjelovarsko-bilogorske županije
Prehrambene navike i socioekonomski čimbenici koji utječu na stupanj uhranjenosti učenika petih razreda Bjelovarsko-bilogorske županije, 2015., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 769972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike i socioekonomski čimbenici
koji utječu na stupanj uhranjenosti učenika
petih razreda Bjelovarsko-bilogorske županije
(Dietary habits and socioeconomical factors
affecting nutritional stutus of the fifth grade
primary school pupils in Bjelovarsko-bilogorska
county)
Autori
Puharić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.03
Godina
2015
Stranica
86
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
prehrana ; adolescenti ; tjelesna aktivnost ; socioekonomski čimbenici
(nutrition ; adolescents ; physical activity ; socioeconomic factors)
Sažetak
Prehrambene navike i stavovi formiraju se u ranom djetinjstvu. Na njih u najvećoj mjeri do adolescentne dobi utječu roditelji i bliska obitelj. Sve što usvojimo u djetinjstvu, reflektira se u starijoj životnoj dobi, a znanja i vještine prenose se na sljedeće generacije. Cilj rada je ispitati stanje uhranjenosti i prehrambene navike učenika petih razreda osnovnih škola na području Bjelovarsko- bilogorske županije te ih povezati s određenim socioekonomskim i demografskim čimbenicima obitelji (mjesto stanovanja, obrazovanje roditelja, provođenje slobodnog vremena). Ispitivanje je provedeno tijekom obaveznog sistematskog pregleda učenika petih razreda, prilikom kojeg su učenici anonimno ispunjavali posebno osmišljen upitnik nakon kojeg im je izmjerena tjelesna masa i visina. Od ukupnog broja učenika koji trenutno polaze peti razred u županiji, u anketi je sudjelovalo 466 učenika, što je 40, 5 % ove populacije. U istraživanju je sudjelovao podjednak broj dječaka i djevojčica, uz nešto veći udio ispitanika iz ruralnih osnovnih škola, prosječne životne dobi 11 godina. Rezultati pokazuju da je, prema kriterijima svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 15, 0 % pothranjene , 56, 0 % normalno uhranjene i 29, 0 % prekomjerno teške i pretile djece. Dnevno 54, 5 % djece ima tri obroka, od čega su dva kuhana. Prosječno 4, 7 % svakodnevno jede brzu hranu, a svakodnevno gazirana pića pije 11, 6 %, dok meso jede 24, 7 %, voće i povrće 55, 8 %, slatkiše 21, 9 %, mlijeko 56, 9 %. Organiziranom aktivnosti van škole bavi se 57, 6 % učenika, dok pred televizorom 4 i više sati provede 11, 8 % učenika, a 7, 8 % igranjem 3 sata i više od kojih je 77, 3 % sedentarnog tipa. Istraživanjem je utvrđen značajan udio prekomjerno teške i pretile djece u županiji, koja imaju loše prehrambene navike i nisku fizičku aktivnost uz povećan udio sedentarnog načina života.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Bjelovaru
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)