Pregled bibliografske jedinice broj: 769915
Karakterizacija poliamidnih reverzno osmotskih membrana
Karakterizacija poliamidnih reverzno osmotskih membrana, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologija, Zagreb
CROSBI ID: 769915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija poliamidnih reverzno osmotskih membrana
(Characterization of polyamide reverse osmosis membranes)
Autori
Mustapić, Evelina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologija
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2015
Stranica
29
Mentor
Dolar, Davor
Ključne riječi
reverzna osmoza; membrane; karakterizacija; površinski aktivni sloj; poliamid
(reverse osmosis; membranes; characterization; skin; polyamide)
Sažetak
Porastom svjetske populacije te razvojem industrije javlja se potražnja za čistom, pitkom vodom. Budući da je rast broja stanovnika doveo do nestašice resursa pitke vode što je rezultiralo većom njezinom cijenom, poboljšanje učinkovitosti troškova obrade vode je postao glavni izazov za budućnost. Prema nekim procjenama na zemlji ima oko 1.4·109 km3 vode, od čega 97 % otpada na morsku vodu. Upravo taj resurs se danas koristi u membranskim procesima za desalinizaciju vode te je ključan za daljni razvoj i napredak membranske tehnologije. Uvođenjem membranskih procesa ostvaren je najveći napredak u dobivanju pitke vode. Cilj ovog istraživanja je karakterizacija površinski aktivnog sloja pet komercijalno raspoloživih poliamidnih reverzno osmotskih (RO) membrana jer membrane imaju ključnu ulogu u membranskim procesima te određuju tehnološku i ekonomsku efikasnost tih procesa. Poboljšanje membrana može uvelike utjecati na sam rad procesa, upravo o izboru materijala i karakterizaciji membrana ovisi koji će se membranski procesi koristiti za tretman vode. Rezultati karakterizacije ispitivanih RO membrana potvrdili su da je riječ o tipičnim RO membranama. Prvo, dobivene su male razlike između uklanjanja NaCl i CaCl2 za sve membrane. Parametri hrapavosti (Ra > 38 nm i Rq > 49 nm) pokazuju velike vrijednosti što govori o velikoj hrapavosti površinski aktivnog sloja membrana. Dobiveni rezultati potvrđeni su i pretražnom elektronskom mikroskopskom analizom (SEM). Naboj membrane, definiran zeta potencijalom, pokazuje da su membrane jače negativnije nabijene s povećanjem pH vrijednosti. Ramanova i FTIR strukturna analiza također je pokazala tipična svojstva RO membrana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Davor Dolar
(mentor)