Pregled bibliografske jedinice broj: 769907
Morfološka svojstva ploda i dinamika berbe krastavca u hidroponskom uzgoju
Morfološka svojstva ploda i dinamika berbe krastavca u hidroponskom uzgoju, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 769907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka svojstva ploda i dinamika berbe krastavca u hidroponskom uzgoju
(Fruit morphological traits and harvest Dynamics of soilless grown cucumber)
Autori
Juras, Timotej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2015
Stranica
26
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
Cucumis sativus L.; kultivar; masa; dužina i promjer ploda; tržni prinos; kamena vuna
(Cucumis sativus L.; cultivar; fruit wieght; length and diameter; marketable yield; rockwool)
Sažetak
Istraživanje je bilo postavljeno u negrijanom plasteniku Zavoda za Povrćarstvo na pokušalištu Maksimir, s ciljem utvrđivanja morfoloških svojstva ploda pri odgovarajućoj dinamici berbe sortimenta krastavca, u hidroponskom uzgoju na kamenoj vuni. U pokusu su testirana tri hibridna kultivara salatnog krastavca: Corinto, Paraiso i Enki. Presadnice su uzgojene u grijanom zaštićenom prostoru, a sadnja na ploče kamene vune je obavljena 29. travnja. Berba je započela 2. lipnja, a u periodu do 24. srpnja je obavljeno 20 berbi. Nakon sadnje su mjereni visina biljke i broj listova. Tijekom vegetacije su praćeni mikroklimatski uvjeti u zaštićenom prostoru te pH- i EC-vrijednosti hranjive otopine u spremnicima i zoni korijena. U svakoj berbi utvrđena su morfološka svojstva ploda, prinos tržnih plodova te udio netržnih. Jednom tjedno je obavljano pinciranje zaperaka i usmjeravanje vrhova biljaka za rast po mreži. Prosječna minimalna temperatura zraka iznosila je 16, 6 °C, dok je prosječna maksimalna iznosila 32, 2 °C. Prosječna pH-vrijednost hranjive otopine i spremniku iznosila je 5, 93, dok je u zoni korijena bila u rasponu od 6, 97 do 7, 24 ovisno o kultivaru. Prosječna EC-vrijednost hranjive otopine iznosila je 2, 34 dS/m, dok je u zoni korijena varirala od 2, 74 do 2, 85 dS/m ovisno o kultivaru. Nije zabilježena razlika u broju listova testiranih kultivara, dok je kultivar Enki razvio više biljke u odnosu na kultivare Paraiso i Corinto. Najveću varijabilnost praćenih svojstava ukupnog prinosa po biljci (13, 4 do 15, 7 kg), broju netržnih plodova (11, 93 do 13, 5 %) i broju tržnih plodova (59, 3 do 69, 8 plodova po kultivaru) ostvario je kultivar Enki koji je uvelike prednjačio u odnosu na ostala dva kultivara u pokusu. Kod ostalih praćenih morfometrijskih svojstava nije zabilježeno većih razlika među kultivarima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(mentor)