Pregled bibliografske jedinice broj: 769778
Zdravstvena ispravnost voća i povrća i njihovih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije
Zdravstvena ispravnost voća i povrća i njihovih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije // 3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka / Miškulin, Maja ; Kolarić Branko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 147-147 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 769778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost voća i povrća i njihovih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije
(Safety of fruit and vegetables and their products manufactured locally and imported into the Split-Dalmatia County)
Autori
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Luetić, Sanja ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Primorac Danja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka
/ Miškulin, Maja ; Kolarić Branko - Zagreb : Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015, 147-147
Skup
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 07.05.2015. - 09.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Zdravstvena ispravnost; voće; voćni proizvodi; zdravstveni učinak
(Health integrity; fruit; fruit products; health effects)
Sažetak
Sažetak Cilj rada Cilj rada je je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti voća, povrća i njihovih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka Voće i povrće obiluje vitaminima i mineralima koji su neophodni za normalno funkcioniranje svih naših stanica, tkiva, organa i sustava. Mudro se kaže: „ Što više boja na našem tanjuru to više zdravlja u našem organizmu“. Zbog izuzetne prehrambeno –zaštitne vrijednosti voće i povrće i i njihovi proizvodi konzumiraju se od kasne dojenačke dobi do duboke starosti, stoga je praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica od posebnog javno zdravstvenog značenja. Metode rada U razdoblju od 2006. do 2013. godine na području Splitsko –dalmatinske Županije izvršeno je ispitivanje mikrobioloških i kemijskih pokazatelja zdravstvene ispravnosti voća i povrća i njihovih proizvoda. Uzorke voća, povrća i njihovih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti voća, povrća i njihovih proizvoda prema pravilima struke i akreditiranim metodama. Rezultati Ispitivanje mikrobioloških pokazatelja zdravstvene ispravnosti izvršeno je na 1338 uzoraka voća i povrća od čega 82 ili 6, 13 % nije bilo ispravno. Ispitivanje kemijskih pokazatelja izvršeno je na 2955 uzoraka od čega 56 uzoraka ili 1, 86% nije bilo ispravno. Obrađeni rezultati su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1994.-2005. godine. Utvrđeno je da se je nastavio trend pada broja mikrobiološki i kemijski neispravnih uzoraka voća, povrća i njihovih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. Također se utvrdio trend pada broja uzoraka koji se upućuju na mikrobiološko i kemijsko ispitivanje u Nastavni ZJZSDŽ. Zaključak Može se zaključiti da je praćenje zdravstvene ispravnosti voća, povrća i njihovih proizvoda učinkovito i da ga treba nastaviti, radi zaštite i jačanja zdravlja brojnih konzumenata, te spriječavanja nastajanja bolesti i stanja nastalih nedostatnim unosom određenih vitamina i minerala ( anemija, osteoporoza, skorbut, smanjen imunitet
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split