Pregled bibliografske jedinice broj: 769767
Zdravstvena ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinskežupanije
Zdravstvena ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinskežupanije // 3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka / Miškulin, Maja ; Kolarić Branko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 146-146 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 769767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinskežupanije
(Safety milk and milk products manufactured locally and imported into the Split-Dalmatia County)
Autori
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Primorac Danja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka
/ Miškulin, Maja ; Kolarić Branko - Zagreb : Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015, 146-146
Skup
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 07.05.2015. - 09.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Zdravstvena ispravnost; mlijeko; mliječni proizvodi; zdravstveni učinak
(Health integrity; milk; dairy products; health effects)
Sažetak
Sažetak Cilj rada Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka. Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje u većim količinama i češće konzumiraju osjetljive populacijske grupe ( trudnice, djeca, kronični bolesnici, osobe starije životne dobi), stoga je praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica od posebnog javno zdravstvenog značenja. Matode rada U razdoblju od 2005. do 2013.godine na području Splitsko –dalmatinske Županije izvršeno je ispitivanje mikrobioloških i kemijskih pokazatelja zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvpoda. Uzorke mlijeka i mliječnih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda prema pravilima struke i akreditiranim metodama. Rezultati U navedenom razdoblju ispitano je 507 uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda na kemijske pokazatelje od čega 22 uzorka ili 4, 34% nije bilo ispravno , a na mikrobiološke pokazatelje je ispitano 1984 uzorka od čega 100 uzoraka ili 5, 04 % nije bilo ispravno. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1991. do 2001.godine. Utvrđen je trend pada neispravnih uzoraka a i broja analiziranih uzoraka na mikrobiološku i kemijsku ispravnost mlijeka i mliječnih prioizvoda. Zaključak Praćenje zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda treba nastaviti, radi zaštite i jačanja zdravlja brojnih konzumenata od najranije do starije životne dobi. Potrebno je i povečati broj uzoraka za analizu za mikrobiološke i kemijske pokazatelje zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda iz domaće proizvodnje i iz uvoza kako bi se imala sveobuhvatnija zdravstvena kontola ovih nutritivno visoko vrijednih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split