Pregled bibliografske jedinice broj: 769743
Izolacija antioksidativnih sastavnica biljke Medicago sativa L. primjenom ciklodestrina
Izolacija antioksidativnih sastavnica biljke Medicago sativa L. primjenom ciklodestrina, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb
CROSBI ID: 769743 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija antioksidativnih sastavnica biljke Medicago sativa L. primjenom ciklodestrina
(Isolation of antioxidant components of Medicago Sativa L. using cyclodextrins)
Autori
Šimić, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2015
Stranica
46
Mentor
Jug, Mario
Ključne riječi
Medicago sativa L.; eksperimentalni dizajn; ciklodekstrini; polifenoli; antioksidativna aktivnost; liofilizacija
(Medicago sativa L.; experimental design; cyclodextrins; polyphenols; antioxidative activity; lyophilization)
Sažetak
Biljka lucerna (Medicago sativa L.) nalazi široku primjenu u ljekovite svrhe. Posjeduje antimikrobno, protuupalno, antikancerogeno i antioksidativno djelovanje zbog prisutnosti fenolnih komponenti koje se ponašaju kao slobodni radikali i kelatori metala. Za ekstrakciju fenolnih spojeva iz biljaka najčešće su korištena organska otapala koja negativno utječu na okoliš i ljude. Stoga je cilj ovog diplomskog rada bio optimizirati uvjete ekstrakcije fenolnih komponenti iz vrste Medicago sativa L. korištenjem vodene otopine hidroksipropil-β-ciklodekstrina. Korištenjem programa za statističko planiranje eksperimenta uspoređen je utjecaj različitih procesnih parametara na učinkovitost ekstrakcije. Određeni su najpovoljniji ekstrakcijski uvjeti u kojima je moguće ekstrahirati maksimalnu količinu polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina te postići najbolju antioksidativnu aktivnost. Ispitan je i utjecaj liofilizacije na antioksidativnu aktivnost ekstrakata. Postupkom liofilizacije očuvana je količina fenolnih komponenti. Nakon procesa liofilizacije ekstrakata antiradikalna aktivnost raste, a kelirajuća blago pada, što znači da ukupan antioksidativni potencijal ekstrakata ostaje očuvan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija