Pregled bibliografske jedinice broj: 769656
Dormantnost i klijavost sjemena oštrodlakavog šćira (Amaranthus retroflexus L.)
Dormantnost i klijavost sjemena oštrodlakavog šćira (Amaranthus retroflexus L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 769656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dormantnost i klijavost sjemena oštrodlakavog
šćira (Amaranthus retroflexus L.)
(Dormancy and germination of redroot pigweed seed
(Amaranthus retroflexus L.))
Autori
Lazić, Aleksandar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
15.07
Godina
2015
Stranica
26
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
oštrodlakavi šćir (Amaranthus retroflexus L.) ; dormantnost ; klijavost ; dubina sjetve
(redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.) ; seed dormancy ; germination ; sowing depth)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj različitih metoda na prekid dormantnosti sjemena oštrodlakavog šćira (Amaranthus retroflexus L.), te utjecaj dubine sjetve sjemena šćira na klijavost i rast klijanaca. Uz kontrolni tretman, primijenjeno je pet tretmana za prekid dormantnosti sjemena: potapanje sjemena u destiliranu vodu na 24 sata, potapanje sjemena u otopinu KNO3 u koncentracijama od 0, 2%, 1% i 2% tijekom 24 sata, stratifikacija sjemena na 5 °C tijekom 12 dana. Klijavost sjemena u kontrolnom tretmnu bila je najniža i iznosila je 4, 5%. Svi primijenjeni tretmani imali su značajan utjecaj na povišenje klijavosti sjemena, a najviša klijavost utvrđena je u tretmanu s 2% otopinom KNO3 (31, 7%) koji se pokazao najboljim za prekid dormantnosti. Stratifikacija sjemena i dvije više koncentracije KNO3 imale su značajan utjecaj na svježu masu klijanaca. Svi tretmani, osim potapanja sjemena u destiliranu vodu, utjecali su na duljinu klijanaca šćira. Sjeme šćira nicalo je bolje pri plićoj sjetvi (1 cm), no ne značajno u odnosu na veću dubinu (3 i 5 cm). S druge strane, duljina klijanaca i njihova svježa masa povećale su se s dubinom sjetve.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)