Pregled bibliografske jedinice broj: 769492
Utjecaj dodatka hmelja sorte Golding na kvalitetu piva proizvedenog infuzijskim postupkom ukomljavanja
Utjecaj dodatka hmelja sorte Golding na kvalitetu piva proizvedenog infuzijskim postupkom ukomljavanja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 769492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka hmelja sorte Golding na kvalitetu
piva proizvedenog infuzijskim postupkom
ukomljavanja
(The imopact of the addition of hop variety
Golding on the quality of the beer produced by
infusion mashing process)
Autori
Maslać, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
13.07
Godina
2015
Stranica
40
Mentor
Tišma, Marina
Neposredni voditelj
Jurić, Anita
Ključne riječi
hmelj ; Syrian Golding ; ukupni polifenoli ; gorčina ; bistroća
(hop ; Styrian Golding ; total polyphenols ; bitternes ; clarity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je analizirati kvalitetu svijetlog i crnog piva proizvedenog u Hercegovačkoj pivovari dodatkom hmelja sorte Styrian Golding, infuzijskim postupkom ukomljavanja. Analizirano je 10 šarži svijetlog piva i 4 šarže crnog piva. Izmjerena koncentracija ukupnih polifenola u svijetlim pivima iznosila je 140 – 185 mg/L, a u crnim pivima 220 – 285 mg/L. Analizirana je boja piva (6, 8 – 8, 4 EBC za svijetla piva i 90, 5 – 98, 1 EBC za crna piva), bistroća (0, 45 – 0, 65 EBC), gorčina (20 – 25 IBU), pH (4, 30 – 4, 50) i udio CO2 (5, 35 – 6, 11 % vol/vol).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija