Pregled bibliografske jedinice broj: 769478
Sadržaj ukupnih fenola i antioksidativni učinak in vitro metanolnih ekstrakata vrsta roda Globularia
Sadržaj ukupnih fenola i antioksidativni učinak in vitro metanolnih ekstrakata vrsta roda Globularia, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zegreb
CROSBI ID: 769478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj ukupnih fenola i antioksidativni učinak in vitro metanolnih ekstrakata vrsta roda Globularia
(Total phenolic content and antioxidative effect in vitro of methanolic extracts of species from the genus Globularia)
Autori
Medić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zegreb
Datum
13.07
Godina
2015
Stranica
37
Mentor
Hazler Pilepić, Kroata
Neposredni voditelj
Crkvenčić, Maja
Ključne riječi
Globularia; antioksidativni učinak; ABTS; Folin-Ciocalteuov reagens; ukupan sadržaj fenola
(Globularia; antioxidative effect; ABTS; Folin-Ciocalteu's reagent; total phenolic content)
Sažetak
Globularia alypum biljka je koja se koristi kao antidijabetik, a u prijašnjim istraživanjima potvrđeno je da posjeduje i značajni antioksidativni učinak. U ovom radu uspoređen je ukupni sadržaj fenola i antioksidativni učinak u uvjetima in vitro metanolnih ekstrakata četiri vrste roda Globularia: G. alypum, G. cordifolia, G. meridionalis i G. punctata. Za pripremu ekstrakata korištene su četiri različite metode: kuhanje u refluksnim uvjetima, ultrazvučna ekstrakcija, maceracija te kisela maceracija. Za određivanje sadržaja fenola korištena je metoda temeljena na Folin-Ciocalteuovom fenolnom reagensu s galnom kiselinom kao standardom, dok je za određivanje antioksidativnog kapaciteta korišten ABTS test gdje je standard bio Trolox. Rezultati su pokazali da ukupna količina fenola kod pojedine vrste varira ovisno o načinu pripreme ekstrakata: od 9, 08 ± 0, 61 (macerat G. meridionalis) do 24, 83 ± 0, 36 mg ekvivalenta galne kiseline/g suhog biljnog materijala (dekokt G. meridionalis). Najveću količinu fenola sadržavali su uzorci vrste G. cordifolia, G. meridionalis i G. punctata pripremljeni kuhanjem u refluksnim uvjetima. Vrsta G. alypum bila je najbogatija fenolima u uzorku pripremljenom maceracijom, pri čemu je sadržavala gotovo dvostruko veću količinu fenola od uzoraka preostale tri vrste pripremljenih na isti način. Što se tiče antioksidativnog učinka, rezultati su varirali od 7, 44 ± 2, 67 (macerat G. cordifolia) do 38, 62 ± 1, 53 mg ekvivalenta Troloxa/g suhog biljnog materijala (dekokt G. punctata). Najveći antioksidativni učinak pokazali su uzorci pripremljeni kuhanjem u refluksnim uvjetima, posebno oni vrsta G. meridionalis i G. punctata. Kao što je to bio slučaj i sa sadržajem fenola, macerat vrste G. alypum imao je veći antioksidativni kapacitet od ostalih uzoraka pripremljenih maceracijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb