Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 769351

Utjecaj pH vrijednosti podloge na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost smilja (Helichrysum italicum) u uvjetima in vitro


Brkljačić, Martina
Utjecaj pH vrijednosti podloge na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost smilja (Helichrysum italicum) u uvjetima in vitro, 2015., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 769351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pH vrijednosti podloge na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost smilja (Helichrysum italicum) u uvjetima in vitro
(Effect of medium pH value on the content of phenolic compounds and antioxidant activity of immortele (Helichrysum italicum) in vitro)

Autori
Brkljačić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2015

Stranica
33

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Neposredni voditelj
Babić, Marija

Ključne riječi
primorsko smilje; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost; Helichrysum italicum; vrijednost pH
(immortelle; phenolic compounds; antioxidant activity; Helichrysum italicum; pH value)

Sažetak
Primorsko smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) je biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Raste u mediteranskom i submediteranskom podneblju na kamenjarima i kamenjarskim pašnjacima. U RH je na popisu zaštićenih biljnih vrsta. Još od antičkog doba poznato je po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. U literaturi najčešće spominjani spojevi koji smilju daju ljekovita svojstva su fenolni spojevi. To su sekundarni metaboliti sa snažnom antioksidacijskom aktivnošću. Izlaganje biljke stresnim uvjetima dovodi do povećane produkcije toksičnih derivata kisika, u koje spadaju i slobodni radikali. Biljke su razvile učinkovite obrambene mehanizme koji ih štite od destruktivnih oksidativnih reakcija. U taj su mehanizam uključeni i fenolni spojevi koji sprječavaju oštećenja unutar biljnih stanica uzrokovana slobodnim radikalima i štetnim okolišnim utjecajima. Ova svojstva fenolnih spojeva primjenjuju se u medicini te kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Cilj ovog istraživanja je utvrditi kako različite pH vrijednosti hranjive podloge utječu na količinu fenolnih spojeva te na antioksidacijsku aktivnost smilja uzgojenog u uvjetima in vitro. Za istraživanje sam koristila izdanke smilja uzgojenog u uvjetima in vitro na podlogama različite pH vrijednosti. U biljnom tkivu je nakon liofilizacije određena količinu antocijana, ukupnih fenola i tanina te flavonoida. Određen je i antioksidacijski kapacitet smilja. Najveću biomasu imaju biljke uzgajane na MS podlogama pH vrijednosti 4 i 5, najveći udio ukupnih fenola, tanina i flavonoida imaju biljke uzgajane na MS podlogama pH vrijednosti 8, dok najveći udio antocijana imaju biljke uzgajane na MS podlogama pH vrijednosti 7. Najveći dio ukupnih fenola u primorskom smilju čine tanini, slijede ih flavonoidi, a antocijana ima najmanje. Najjaču antioksidacijsku aktivnost pokazuju biljke uzgajane na MS podlogama pH vrijednosti 8.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Pevalek-Kozlina, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Pevalek-Kozlina (mentor)

Avatar Url Marija Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brkljačić, Martina
Utjecaj pH vrijednosti podloge na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost smilja (Helichrysum italicum) u uvjetima in vitro, 2015., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Brkljačić, M. (2015) 'Utjecaj pH vrijednosti podloge na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost smilja (Helichrysum italicum) u uvjetima in vitro', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brklja\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {primorsko smilje, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost, Helichrysum italicum, vrijednost pH}, title = {Utjecaj pH vrijednosti podloge na sadr\v{z}aj fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost smilja (Helichrysum italicum) u uvjetima in vitro}, keyword = {primorsko smilje, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost, Helichrysum italicum, vrijednost pH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brklja\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {immortelle, phenolic compounds, antioxidant activity, Helichrysum italicum, pH value}, title = {Effect of medium pH value on the content of phenolic compounds and antioxidant activity of immortele (Helichrysum italicum) in vitro}, keyword = {immortelle, phenolic compounds, antioxidant activity, Helichrysum italicum, pH value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font