Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 769350

Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)


Horvat, Dino
Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don), 2015., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 769350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)
(Effects of saccharose on flavonoid content and antioxidant capacity of immortelle (Helichrysum italicum (Roth) G. Don))

Autori
Horvat, Dino

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2015

Stranica
55

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Neposredni voditelj
Babić, Marija

Ključne riječi
smilje; Helichrysum italicum (Roth) G. Don; fenoli; tanini; flavonoidi; antocijani; antioksidacijski kapacitet; antioksidansi
(Immortelle; Helichrysum italicum (Roth) g. Don; phenols; tannins; falvonoids; antocyanins; antioxidant capacity; antioxidants)

Sažetak
Smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) aromatični je polugrm mediteranskog područja poznato po zlatno-žutim cvjetovima i lako prepoznatljivom mirisu. Ime roda Helichrysum, koje potječe od grčkih riječi helios, što znači sunce, i chryos, što znači zlato, daje do znanja kako vrste ovog roda imaju karakteristične cvatove svijetložute boje. U Hrvatskoj raste po kamenjarima, bušicima, na stjenovotom travnjacima, od obalnog do brdskog pojasa u području mediteranske i submediteranske klime. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utječe li povećanje koncentracije saharoze u hranjivoj podlozi na količinu fenolnih spojeva (ukupnih fenola, tanina, flavonoida i antocijana) i antioksidacijski kapacitet smilja. U istraživanju su korišeni samo listovi smilja koji su ekstrahirani pomoću 50%-tnog etanola. Rezultati istraživanja pokazali su kako povećanje koncentracije saharoze u hranjivoj podlozi značajno povećava količinu svih fenolnih spojeva u listovima smilja što se može pripisati stimulirajućem učinku saharoze na enzim fenilalanin-amonij-lijazu (PAL) koji je glavni enzim u sintezi sekundarnih fenolnih metabolita u biljaka. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata smilja korištene su metode ABTS, DPPH i FRAP. Porastom koncentracije saharoze, a time i povećanjem količine fenolnih spojeva u listovima smilja, povećavao se i antioksidacijski kapacitet smilja prema metodama ABTS i FRAP dok je metoda DPPH pokazala smanjenje antioksidacijske aktivnosti što se može objasniti stvaranjem vodikovih veza između otapala (etanol, voda) i povišene količine fenolnih spojeva koje su utjecale na smanjenu stopu reakcije između radikala i antioksidanasa (fenolnih spojeva) iz listova smilja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Pevalek-Kozlina, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Pevalek-Kozlina (mentor)

Avatar Url Marija Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Dino
Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don), 2015., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Horvat, D. (2015) 'Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Dino}, year = {2015}, pages = {55}, keywords = {smilje, Helichrysum italicum (Roth) G. Don, fenoli, tanini, flavonoidi, antocijani, antioksidacijski kapacitet, antioksidansi}, title = {U\v{c}inak koncentracije saharoze na sadr\v{z}aj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)}, keyword = {smilje, Helichrysum italicum (Roth) G. Don, fenoli, tanini, flavonoidi, antocijani, antioksidacijski kapacitet, antioksidansi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Dino}, year = {2015}, pages = {55}, keywords = {Immortelle, Helichrysum italicum (Roth) g. Don, phenols, tannins, falvonoids, antocyanins, antioxidant capacity, antioxidants}, title = {Effects of saccharose on flavonoid content and antioxidant capacity of immortelle (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)}, keyword = {Immortelle, Helichrysum italicum (Roth) g. Don, phenols, tannins, falvonoids, antocyanins, antioxidant capacity, antioxidants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font