Pregled bibliografske jedinice broj: 769350
Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)
Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don), 2015., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 769350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)
(Effects of saccharose on flavonoid content and antioxidant capacity of immortelle (Helichrysum italicum (Roth) G. Don))
Autori
Horvat, Dino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2015
Stranica
55
Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka
Neposredni voditelj
Babić, Marija
Ključne riječi
smilje; Helichrysum italicum (Roth) G. Don; fenoli; tanini; flavonoidi; antocijani; antioksidacijski kapacitet; antioksidansi
(Immortelle; Helichrysum italicum (Roth) g. Don; phenols; tannins; falvonoids; antocyanins; antioxidant capacity; antioxidants)
Sažetak
Smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) aromatični je polugrm mediteranskog područja poznato po zlatno-žutim cvjetovima i lako prepoznatljivom mirisu. Ime roda Helichrysum, koje potječe od grčkih riječi helios, što znači sunce, i chryos, što znači zlato, daje do znanja kako vrste ovog roda imaju karakteristične cvatove svijetložute boje. U Hrvatskoj raste po kamenjarima, bušicima, na stjenovotom travnjacima, od obalnog do brdskog pojasa u području mediteranske i submediteranske klime. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utječe li povećanje koncentracije saharoze u hranjivoj podlozi na količinu fenolnih spojeva (ukupnih fenola, tanina, flavonoida i antocijana) i antioksidacijski kapacitet smilja. U istraživanju su korišeni samo listovi smilja koji su ekstrahirani pomoću 50%-tnog etanola. Rezultati istraživanja pokazali su kako povećanje koncentracije saharoze u hranjivoj podlozi značajno povećava količinu svih fenolnih spojeva u listovima smilja što se može pripisati stimulirajućem učinku saharoze na enzim fenilalanin-amonij-lijazu (PAL) koji je glavni enzim u sintezi sekundarnih fenolnih metabolita u biljaka. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata smilja korištene su metode ABTS, DPPH i FRAP. Porastom koncentracije saharoze, a time i povećanjem količine fenolnih spojeva u listovima smilja, povećavao se i antioksidacijski kapacitet smilja prema metodama ABTS i FRAP dok je metoda DPPH pokazala smanjenje antioksidacijske aktivnosti što se može objasniti stvaranjem vodikovih veza između otapala (etanol, voda) i povišene količine fenolnih spojeva koje su utjecale na smanjenu stopu reakcije između radikala i antioksidanasa (fenolnih spojeva) iz listova smilja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Pevalek-Kozlina, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb