Pregled bibliografske jedinice broj: 769253
Čimbenici kupnje ekološkog kruha i pekarskih proizvoda
Čimbenici kupnje ekološkog kruha i pekarskih proizvoda // Agroeconomia Croatica, 5 (2015), 1; 11-20 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 769253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici kupnje ekološkog kruha i pekarskih proizvoda
(Determinants of organic bread and bakery products purchase)
Autori
Tomić, Marina ; Matić, Kata ; Mesić, Željka ; Cerjak, Marija
Izvornik
Agroeconomia Croatica (1333-2422) 5
(2015), 1;
11-20
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
teorija planiranog ponašanja; ekološki kruh i pekarski proizvodi; potrošači
(Theory of Planned Behaviour; organic bread and bakery products; consumers)
Sažetak
U ovom istraživanju se ispituje utjecaj stavova, subjektivne norme, percipirane bihevioralne kontrole i brige o zdravlju na namjeru kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda. Model se temelji na teoriji planiranog ponašanja (Ajzen, 1991). Istraživanje je provedeno na uzorku od 110 potrošača ekološke hrane na području Grada Zagreba. Analiza podataka je provedena u statističkom programu SPSS, pri čemu je korištena višestruka regresijska analiza. Rezultati istraživanja su pokazali da je stav najvažniji prediktor namjere kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda. Namjera kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda je pozitivno povezana sa stvarnim ponašanjem (kupovina tih proizvoda). Rezultati ovog istraživanja pružaju važne informacije za marketinške stručnjake u sektoru ekološke hrane, te daju smjernice za buduća istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb