Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768994

Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja


Bošnjak, Andreja
Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 768994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja
(Optimization of walnut oil production)

Autori
Bošnjak, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2015

Stranica
52

Mentor
Jokić, Stela ; Moslavac, Tihomir

Neposredni voditelj
Aladić, Krunoslav

Ključne riječi
orahovo ulje ; hladno prešanje ; ekstrakcija supekritičnim CO2 ; kvaliteta ulja ; tokoferoli ; optimizacija
(walnut oil ; screw pressing ; supercritical CO2 extraction ; oil quality ; tocopherols ; optimization)

Sažetak
Orah je danas širom svijeta poznat kao funkcionalna hrana. Prilikom proizvodnje ulja važno je postići optimalne uvjete procesa kako bi se postigao što veći prinos. U ovom radu orahovo ulje je dobiveno postupkom prešanja i ekstrakcijom supekritičnim CO2. Analizirani su sljedeći parametri: temperatura zagrijavanja glave preše (70, 85 i 100 °C), frekvencija elektromotora (20, 30, 40 Hz) te veličina otvora pužne preše (8, 10, 12 mm). Tijekom analize dobiveni su optimalni parametri za provedbu ekstrakcije ulja. U dobivenom ulju određeni su sljedeći parametri kvalitete: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, netopljive nečistoće, udio vlage u ulju, jodni broj, saponifikacijski broj, p-anisidinski i totox broj. Zaostalo ulje iz pogače, nakon hladnog prešanja pri optimalnim uvjetima, ekstrahiralno je pomoću superkritičnog CO2 s ciljem potpunog iskorištenja ulja. Sadržaj tokoferola u ulju dobivenom prešanjem i ulju dobivenom ekstrakcijom supekritičnim CO2 je određen i uspoređen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Avatar Url Krunoslav Aladić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bošnjak, Andreja
Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bošnjak, A. (2015) 'Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njak, Andreja}, year = {2015}, pages = {52}, keywords = {orahovo ulje, hladno pre\v{s}anje, ekstrakcija supekriti\v{c}nim CO2, kvaliteta ulja, tokoferoli, optimizacija}, title = {Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja}, keyword = {orahovo ulje, hladno pre\v{s}anje, ekstrakcija supekriti\v{c}nim CO2, kvaliteta ulja, tokoferoli, optimizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njak, Andreja}, year = {2015}, pages = {52}, keywords = {walnut oil, screw pressing, supercritical CO2 extraction, oil quality, tocopherols, optimization}, title = {optimization of walnut oil production}, keyword = {walnut oil, screw pressing, supercritical CO2 extraction, oil quality, tocopherols, optimization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font