Pregled bibliografske jedinice broj: 768994
Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja
Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 768994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija procesa dobivanja orahovog ulja
(Optimization of walnut oil production)
Autori
Bošnjak, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2015
Stranica
52
Mentor
Jokić, Stela ; Moslavac, Tihomir
Neposredni voditelj
Aladić, Krunoslav
Ključne riječi
orahovo ulje ; hladno prešanje ; ekstrakcija supekritičnim CO2 ; kvaliteta ulja ; tokoferoli ; optimizacija
(walnut oil ; screw pressing ; supercritical CO2 extraction ; oil quality ; tocopherols ; optimization)
Sažetak
Orah je danas širom svijeta poznat kao funkcionalna hrana. Prilikom proizvodnje ulja važno je postići optimalne uvjete procesa kako bi se postigao što veći prinos. U ovom radu orahovo ulje je dobiveno postupkom prešanja i ekstrakcijom supekritičnim CO2. Analizirani su sljedeći parametri: temperatura zagrijavanja glave preše (70, 85 i 100 °C), frekvencija elektromotora (20, 30, 40 Hz) te veličina otvora pužne preše (8, 10, 12 mm). Tijekom analize dobiveni su optimalni parametri za provedbu ekstrakcije ulja. U dobivenom ulju određeni su sljedeći parametri kvalitete: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, netopljive nečistoće, udio vlage u ulju, jodni broj, saponifikacijski broj, p-anisidinski i totox broj. Zaostalo ulje iz pogače, nakon hladnog prešanja pri optimalnim uvjetima, ekstrahiralno je pomoću superkritičnog CO2 s ciljem potpunog iskorištenja ulja. Sadržaj tokoferola u ulju dobivenom prešanjem i ulju dobivenom ekstrakcijom supekritičnim CO2 je određen i uspoređen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek