Pregled bibliografske jedinice broj: 768885
Kvaliteta mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja
Kvaliteta mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpopzija agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 433-437 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 768885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja
(Meat quality of Hrvatica hen from free range keeping system)
Autori
Galović, Dalida ; Andl, Ivana ; Janječić, Zlatko ; Margeta, Vladimir ; Radišić, Žarko ; Grčević, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpopzija agronoma
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 433-437
ISBN
9789537878-30-6
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozija agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kokoš hrvatica ; meso ; kvaliteta ; slobodan sustav držanja
(Hrvatica hen ; meat ; quality ; free range keeping system)
Sažetak
Kokoš hrvatica je autohtona pasmina kombiniranih svojstava prilagođena slobodnom sustavu držanja. Značajna je zbog vrijednosti i jedinstvenosti genoma te dobre otpornosti. Nedovoljna konkurentnost s obzirom na prinos mesa i jaja jedan je od glavnih razloga njene ugroženosti. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi tehnološke pokazatelje kvalitete mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja. Za potrebe istraživanja žrtvovano je 20 kokoši starih 5 mjeseci. Prosječna živa masa kokoši bila je 1, 85 kg, dok je masa očišćenih trupova iznosila 1, 26 kg. Na mišićnim tkivima prsa izmjerene su pH1 i pH2 vrijednosti, boja mesa, otpuštanje mesnog soka (%), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). Vrijednost pH1 bila je 5, 93, a pH2 5, 68. Utvrđena vrijednost L* kojom se prikazuje svjetlina mesa bila je 62, 05, vrijednost a* (stupanj crvenila) 1, 10 te vrijednost b* (stupanj žute boje) 6, 18. Otpuštanje mesnog soka iznosilo je 1, 06%, gubitak vode kuhanjem 22, 70%, a potrebna sila za presijecanje mišićnog tkiva bila je 37, 00 N. Provedenim istraživanjem vrijednosti L* ukazuju na svjetliju boju mesa, dok konačna pH vrijednost i otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja kao i tekstura ukazuju na vrlo dobru kvalitetu mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Dalida Galović
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Manuela Košević
(autor)