Pregled bibliografske jedinice broj: 768813
Tehnologija proizvodnje Dalmatinskog pršuta
Tehnologija proizvodnje Dalmatinskog pršuta, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 768813 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje Dalmatinskog pršuta
(Technology of production of Dalmatian prosciutto)
Autori
Kušurin, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.10
Godina
2014
Stranica
24
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
Dalmatinski pršut ; proizvodni proces ; oznaka geografskog podrijetla
(Dalmatian prosciutto ; production process ; certificate of protected geographical origin)
Sažetak
U ovome radu o tehnologiji proizvodnje Dalmatinskog pršuta objašnjen je proizvodni proces Dalmatinskog pršuta. Kako bi se proizvodni proces bolje objasnio bilo je potrebno opisati povijesni razvoj ovoga proizvoda, pravilan odabir sirovine i dodataka, pravilnu primjenu i redoslijed tehnoloških postupaka. Zbog specifičnog proizvodnog procesa Dalmatinski pršut se odlikuje svojom karakterističnom aromom i okusom, te vrhunskom kvalitetom kojima se razlikuje od svih ostalih pršuta. Na navedenim razlikama izgrađen je ugled ovog proizvoda Zbog karakteristične arome i okusa, Dalmatinski pršut je autohtoni proizvod, te je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Nadalje, u radu su opisane razlike između procesa proizvodnje Dalmatinskog pršuta i ostalih pršuta iz regije koji direktno utječu na okus i aromu konačnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)