Pregled bibliografske jedinice broj: 768765
Prehrambene navike bolesnika na hemodijalizi – uloga edukacije o prehrani
Prehrambene navike bolesnika na hemodijalizi – uloga edukacije o prehrani // 3. Dani bolničke prehrane
Zagreb, Hrvatska, 2015. (ostalo, nije recenziran, sažetak)
CROSBI ID: 768765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike bolesnika na hemodijalizi – uloga edukacije o prehrani
(Eating habits of patients on hemodialysis - the role of diet education)
Autori
Bašić-Jukić, Nikolina ; Katalinić, Lea ; Miličić, Andreja ; Gluhak, Diana ; Jelaković, Bojan ; Pavić, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
3. Dani bolničke prehrane
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 12.06.2015. - 13.06.2015
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
hemodijaliza; prehrambene navike; multidisciplinarni pristup
(hemodialysis; eating habits; multidisciplinary approach)
Sažetak
Prehrana kroničnih bubrežnih bolesnika ubraja se u jedne od najrestriktivnijih dijeta upravo zbog brojnih ograničenja u unosu određene hrane, mikronutrijenata i tekućine. Istraživali smo prehrambene navike bolesnika na hemodijalizi i njihove primjenjene promjene nakon edukacije o prehrani. U istraživanju je sudjelovalo 132 bolesnika koji su bili na hemodijalizi u KBC-u Zagreb. Kod prve edukacije svaki bolesnik je dobio individualne preporuke o prehrani, oralne nutritivni suplemente i/ili vezače fosfata što je ovisilo o antropomentriji i laboratorijskim nalazima. Dva mjeseca nakon proveden je upitnik kako bi se utvrdile promjene u prehrambenom unosu nakon edukacije. Od 132 bolesnika koji su prošli nutritivni probir i edukaciju, 76 bolesnika je uključeno u konačnu analizu. 78% njih doručkuje svaki dan, dok 22% ne jede prije ručka. 79% jede tijekom ili neposredno prije/poslije hemodijalize, a njih 19% je odbilo obrok. Najčešći razlozi odbijanja obroka su mučnina i oscilacije krvnog tlaka. 46% bolesnika ima tri obroka dnevno, a zabrinjavajuće je da njih 21% jede samo dva puta dnevno. U cjelini, bolesnici koji su na hemodijalizi imaju 3 do 4 obroka dnevno (uključujući užine). Samo 24% bolesnika konzumira meso svaki dan, a 22% dva puta tjedno. Uočena je značajna korelacija između prosječne dobi bolesnika i potrošnje mesa ; bolesnici koji su konzumirali meso jednom ili dva puta tjedno bili su značajno stariji (prosjek 68, 4 godina) u odnosu na bolesnike koji su svakodnevno konzumirali meso (prosječne dobi 53, 8 godina). Bolesnici koji su uzimali vezače fosfata, njih 72%, znalo je njihovu ulogu i način uzimanja, 4% uzimalo je lijek između obroka, a njih 2% u bilo koje vrijeme tijekom dana. Na pitanje jesu li pokušali promijeniti svoje prehrambene navike nakon edukacije, 63% bolesnika dalo je pozitivan odgovor, a 37% nije ni pokušalo promijeniti navike. Na pitanje koji im je najveći problem s kojim se moraju nositi tijekom hemodijalize, njih 33% označilo je regulacija krvnog tlaka, što je praćeno hiperfosfatemijom (27%), hiperkalijemijom (22%) i pretjeranim unosom tekućine (22%). Zanimljivo je da je 15% bolesnika istaknulo slab apetit kao najveći problem. Glavna uloga edukacije o prehrani je prije svega podizanje svijesti bolesnika o prehrani kako bi se izbjegli brojni poremećaji koji su rezultat neadekvatnog unosa, kao što su hiperkalijemija, hiperfosfatemija, prekomjerni unos tekućine i proteinsko-energijska pothranjenost. Osim toga, prosječna dob populacije pacijenata liječenih HD-om stalno raste, što znači da su potrebna kontinuirana evaluacija i prilagodba medicinske i prehrambene terapije uz stalno ponavljanje ciljeva ovog specifičnog načina liječenja. Multidisciplinarni tim se sastoji od nefrologa i dijetetičara/ nutricionista zajedno sa drugim specijaliziranim zdravstvenim radnicima koji aktivno sudjeluju u svakodnevnoj njezi bolesnika na hemodijalizi.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Lea Katalinić
(autor)
Bojan Jelaković
(autor)
Nikolina Bašić-Jukić
(autor)
Eva Pavić
(autor)