Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768547

Utjecaj zamrzavanja na tehnološka svojstva mesa svinja


Jagodić, Goran
Utjecaj zamrzavanja na tehnološka svojstva mesa svinja, 2015., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 768547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj zamrzavanja na tehnološka svojstva mesa svinja
(THE EFFECT OF FREEZING ON TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF PORK)

Autori
Jagodić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.06

Godina
2015

Stranica
39

Mentor
Cvrtila Fleck, Željka

Ključne riječi
i zamrznuto meso; kakvoća mesa; muški nekastrati i kastrati.
(fresh and frozen meat; meat quality; non-castrated and castrated male pigs)

Sažetak
U ovom radu prikazan je utjecaj zamrzavanja na tehnološka svojstva mesa svinja (pH, električna provodljivost, boja i sposobnost vezanja vode), te na senzorska svojstva (konzistencija, miris i okus). Istraživanje je provedeno na svinjama pasmine švedski landras. Nakon provedenog pokusa i tehnološkog klanja uzorci su podijeljeni u dvije skupine i to muški nekastrati (M) i muški kastrati (K). Istraživanja su provedena na uzorcima m. psoas major. Praćeni parametri izmjereni su na poprečnom presjeku uzoraka 24 sata post mortem te nakon 60 dana pohrane na -18 °C i odmrzavanja mesa. Rezultati statističke značajnosti navedenih parametara i senzorne ocjene svježeg i zamrznutog mesa svinja pokazuju da nema statističke značajnosti (p > 0, 05) utjecaja zamrzavanja na tehnološka svojstva mesa. Navedeno je u skladu s dosadašnjim spoznajama prema kojima postupci zamrzavanja u prihvaćenim uvjetima zapravo ne djeluju na kakvoću mesa odnosno da takvo meso ne zaostaje značajno za svježim ohlađenim mesom.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jagodić, Goran
Utjecaj zamrzavanja na tehnološka svojstva mesa svinja, 2015., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Jagodić, G. (2015) 'Utjecaj zamrzavanja na tehnološka svojstva mesa svinja', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagodi\'{c}, Goran}, year = {2015}, pages = {39}, keywords = {i zamrznuto meso, kakvo\'{c}a mesa, mu\v{s}ki nekastrati i kastrati.}, title = {Utjecaj zamrzavanja na tehnolo\v{s}ka svojstva mesa svinja}, keyword = {i zamrznuto meso, kakvo\'{c}a mesa, mu\v{s}ki nekastrati i kastrati.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagodi\'{c}, Goran}, year = {2015}, pages = {39}, keywords = {fresh and frozen meat, meat quality, non-castrated and castrated male pigs}, title = {THE EFFECT OF FREEZING ON TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF PORK}, keyword = {fresh and frozen meat, meat quality, non-castrated and castrated male pigs}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font